Soru Cevap 73

Soru Annem 81 yaşında göğüs kanseri oldu. Yaşı nedeniyle kemoterapiye gerek görmediler. Kanserin yaşlılarda daha yavaş ilerlediğini söylediler. Bu doğru mu? Sizce anneme tedavi verelim mi? Yanıt Kanser hastasına verilecek tedaviye karar verirken yalnızca takvim yaşına değil, hastanın genel durumuna bakmak gerekir. Burada hem bunu bilmiyoruz, hem de hastalığın metastaz …

Devamını Oku

Soru Cevap 74

Soru Annem 82 yaşında. Karaciğerde iki adet kitle bulundu. Herhangibir şikayeti yok, durumu da gayet iyi. Doktorlar ne olduğu konusunda bir şey söyleyemiyorlar. Bu yaştaki bir hastayı tetkik ve tahlillerle yormaya değer mi? Ne yapmamızı tavsiye edersiniz? Yanıt Karaciğerde görülen kitlelerin çok farklı nedenleri vardır. Bunlar iyi huylu olabileceği gibi …

Devamını Oku

Soru Cevap 75

Soru Ben 26 yaşında bekar bir kızım. Sol göğsümde bir kitle fark ettim. Biyopsi yapıldı, kanser olduğu söylendi. Ailemde hiç kanser hikâyesi yok. Sağlığıma da dikkat ederim. Bu yaşıma kadar başka hiçbir hastalığım olmadı. Tek tesellim kanserin başka yere yayılmamış olması. Böyle bir şey nasıl olabilir? Bu kadar erken yaşta …

Devamını Oku

Soru Cevap 76

Soru 9 yıl önce sağ göğsümden kanser sebebiyle ameliyat oldum. Ameliyat sonrası kemoterapi aldım ve ışın tedavisi oldum. 5 yıl süreyle hormon hapı kullandım. Doktorum yılda bir kontrollerimi yapıyordu. Son kontrolde ameliyat olduğum göğsümün tarafındaki akciğerde 1 cm.lik bir kitle bulundu. Benim hiçbir şikâyetim yok, ama çok endişeliyim. Göğüs kanseri …

Devamını Oku

Soru Cevap 77

Soru Babamda akciğerde bir kitle bulundu. Doktorlar kanserden şüphe ediyorlar. Tomografi altında biyopsi almak istiyorlar. Biyopsi alma sırasında kanserin yayılma ihtimali nedeniyle biz bu duruma sıcak bakmıyoruz. Sizce bu kitle kanser midir? Biyopsi yaptırmak gerekir mi? Başka türlü teşhis ve tedavi yapılamaz mı? Yanıt Akciğerdeki kitlelerin birçok nedeni olabilir. Özellikle …

Devamını Oku

Soru Cevap 78

Soru Yakın bir zamanda yaptırdığım mamografi ve meme ultrasonografisinde sağ göğsümde 3 cm çapında bir kitle görüldü. Bu kanser olabilir mi? Nasıl bir yol izlememiz gerekir? Yanıt Kadınlarda memede görülen kitlelerin çoğu iyi huyludur. Bunlar genellikle fibrokist ya da fibroadenom dediğimiz yapılardır. Meme ultrasonografisi ve mamografi ile bunların tabiatı hakkında …

Devamını Oku