Soru
9 yıl önce sağ göğsümden kanser sebebiyle ameliyat oldum. Ameliyat sonrası kemoterapi aldım ve ışın tedavisi oldum. 5 yıl süreyle hormon hapı kullandım. Doktorum yılda bir kontrollerimi yapıyordu. Son kontrolde ameliyat olduğum göğsümün tarafındaki akciğerde 1 cm.lik bir kitle bulundu. Benim hiçbir şikâyetim yok, ama çok endişeliyim. Göğüs kanseri 9 yıl sonra nükseder mi? Şimdi ne yol izlemem gerekir?
Yanıt
Meme kanseri en sık olarak ilk 2 yılda metastaz yapar. İkinci yıldaki zirvesinden sonra metastaz sıklığı giderek azalır. Bu nedenle hastalarımızı tedaviden sonraki ilk 3 yılda daha sık kontrol ederiz. Bu dönemde kontroller 3 ayda bir yapılabilir. Daha sonraki 2 yılda 6 ayda bir ve 5 yıldan sonra yılda bir kontroller yapılır. Kontrollerin esasını fizik muayene oluşturur. Kan tahlilleri ve tümör belirteçlerine bakılabilir. Yılda bir kez mamografi ve gerekirse meme ultrasonografisi yapılır. Duruma göre kemik sintigrafisi ve diğer görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
5 yıldan sonra diğer kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de tekrarlama riski azalır. 9 yıldan sonra metastaz görülmesi nadir bir durumdur. Akciğerde bulunan kitle metastaz dışı bir durum da olabilir. Bunun için benim önerim görüntüleme yöntemleriyle vücudun diğer bölgelerinde metastaz olup olmadığının araştırılmasıdır. Hatta PET-BT çekilerek akciğerdeki bu nodülün kötü huylu olup olmadığı araştırılmalıdır. İyi huylu olduğu düşünülür ve vücudun diğer bölgelerinde de başka bir lezyon yoksa belli aralıklarla izlem uygun olur. Kitlenin kötü huylu olduğu düşünülüyorsa mutlaka biyopsi yapılmalıdır. Çünkü bu, meme kanseri metastazı olabileceği gibi ikici bir kanser de olabilir. Özellikle akciğer kanseri olup olmadığı biyopsi ile anlaşılır. Kitle, biyopsi yapılamayacak bir yerde ise ameliyathane koşullarında çıkarılır, hemen orada dondurma yöntemiyle tümörün cinsi saptanıp çıkan sonuca göre operasyonun genişliğine karar verilebilir.