Soru Cevap 77

Soru
Babamda akciğerde bir kitle bulundu. Doktorlar kanserden şüphe ediyorlar. Tomografi altında biyopsi almak istiyorlar. Biyopsi alma sırasında kanserin yayılma ihtimali nedeniyle biz bu duruma sıcak bakmıyoruz. Sizce bu kitle kanser midir? Biyopsi yaptırmak gerekir mi? Başka türlü teşhis ve tedavi yapılamaz mı?

Yanıt
Akciğerdeki kitlelerin birçok nedeni olabilir. Özellikle tomografi altında tespit edilen milimetrik nodüllerin birçoğu iyi huylu lezyonlardır. Genellikle önceden geçirilmiş infeksiyon gibi hastalıklara ait sekeller ve nedbe dokuları olabilir. Bu nodülleri, biyopsi yapmadan belli aralarla izlemek uygun olur. İzlemler bilgisayarlı tomografi çekilerek yapılır. Nodüllerin boyutunda büyüme olursa biyopsi yapılmalıdır.

Akciğerdeki bazı kitleler ise radyolojik görüntüsü itibariyle kanseri düşündürebilir. Hatta nispeten küçük kitleler bile bazı radyolojik özellikleri nedeniyle kanseri akla getirebilir. Burada deneyimli radyologların grafileri değerlendirmesi büyük önem taşır. Akciğerdeki kitleler bu organın primer tümörü olabileceği gibi başka organlardan akciğere yayılmış kanserler de olabilir. Akciğerin primer kötü huylu tümörü ise yani akciğerden orijin alıyorsa biz bunu ‘akciğer kanseri’ olarak isimlendiriyoruz. Başka organlardan yayılmışsa ‘akciğere metastaz yapmış kanser’ diyoruz.

Vermiş olduğunuz bilgilerden bu kitlenin kanser olup olmadığını söylemek mümkün değil. Doktorlar kanserden şüpheleniyorlarsa yukarıda belirttiğim özellikleri dikkate alarak bunu söylemişlerdir. Belki PET-BT yapılarak kitlenin doğası hakkında daha fazla bilgi edinilebilir. Öte yandan biyopsi işleminden korkmamak gerekir. Akciğerin dış kenarına yakın kanser şüphesi olan kitlelerde biz de tomografi altında iğne biyopsisini tercih ediyoruz. Tümör dokusu, dışı kapalı bir iğne sistemiyle alındığından kanserin yayılma ihtimali sıfıra yakındır. Tümörün akciğerin ortasına yakın olduğu durumlarda bronkoskopi altında biyopsi yapılabilmektedir.

Onkolojide tedavinin temelini doku tanısı oluşturur. Bununla hastalığın kanser olup olmadığı anlaşıldığı gibi, kanserin tipi de tespit edilir. Başka hiçbir yöntem patolojik incelemenin yerini tutamaz. Bu nedenle ben, hastalık yayılır korkusuyla -üstelik doktorlarınız da biyopsi öneriyorsa- bu işlemden kaçınmanızı doğru bulmam.

9519 Tüm Zamanlar 5 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir