Soru Cevap 78

Soru
Yakın bir zamanda yaptırdığım mamografi ve meme ultrasonografisinde sağ göğsümde 3 cm çapında bir kitle görüldü. Bu kanser olabilir mi? Nasıl bir yol izlememiz gerekir?

Yanıt
Kadınlarda memede görülen kitlelerin çoğu iyi huyludur. Bunlar genellikle fibrokist ya da fibroadenom dediğimiz yapılardır. Meme ultrasonografisi ve mamografi ile bunların tabiatı hakkında bilgi edinilebilir. Meme kanseri genellikle kendisini mamografide belli eder. Meme dokusu içinde grup yapmış, mikro düzeydeki tipik görünümlü kireçlenmeler meme kanseri görüntüsüdür. Bazen de meme kanseri kendisini kitle şeklinde gösterebilir. Etraf dokulardaki çekintiyle birlikte zeminden daha açık kitle görünümü meme kanserinden şüphelendirmelidir. Bu durumda meme ultrasonografisinden de yararlanılır ve lezyonun tabiatı hakkında daha ayrıntılı bilgi edinilir. Ayrıca meme ultrasonografisi, içi sıvı dolu yapıda olan kistleri ayırmada da yardımcı olur. Koltuk altı lenf bezlerinin büyüyüp büyümediği konusunda hem mamografi, hem de meme ultrasonografisinden yararlanılabilir. Büyüyen lenf bezlerinin iyi ya da kötü huylu olduğu konusunda fikir yürütülebilir. Son yıllarda meme MR’ının pratikte daha sık kullanılması ve bu konudaki deneyimlerin artması sonucu memedeki çok küçük kitleler bile tespit edilebilmektedir.

Kanserin kesin tanısı dokunun mikroskop altında patolojik olarak incelenmesiyle konur. Mamografideki mikro dizeydeki kireçlenmelerden kalın iğneyle biyopsi alınabileceği gibi, tel ile işaretleyerek anormal görünen bölgenin çıkarılması mümkün olur. Bazen de operasyon sırasında dokunun dondurulup mikroskop altında incelenmesiyle kanser olup olmadığı tespit edilir ve hemen orada sonuca göre operasyonun genişliği hakkında karar verilir.

Memenizdeki kitlenin büyüklüğü dışında bilgi vermemişsiniz. Bu, kist midir yoksa kötü huylu görünümde bir kitle midir? Mamografide kireçlenme var mıdır? Bunları bilmiyoruz. Doktorlarınız kanserden şüphe ediyorsa biyopsi alırlar. Tanı kanser gelirse tedirgin olmaya gerek yok. Günümüzde meme kanserinde tedavide çok seçenek var. Yapılması gereken ilk iş hastalığın yaygınlığını tespit etmek ve sonuca göre tedavi geliştirmektir.

11141 Tüm Zamanlar 2 Bugün

3 Yorum Onaylanmış “Soru Cevap 78”

  • Ömür

    Hocam merhaba,
    patoloji sonucu bu şekilde,
    SAĞ MEME ÜST DIŞ KADRAN KİTLE EKSİZYONEL BİOPSİ
    TÜMÖR TİPİ: İNVAZİV DUKTAL KARSİNOM, NOS
    TÜMÖR ÇAPI: 2.4X1.6X1.5
    HİSTOLOJIK GRADE: 2
    NUKLEER GRADE: 2
    VASKÜLER İNVAZYON: MEVCUT
    İNSİTU KARSİNOM: MEVCUT %10 DAN AZ(KRİBRİFORM)
    CERRAHİ SINIRLAR: TÜMÖR CERRAHİ SINIRA BİTİŞİKTİR.
    nasıl bir yol izlemeliyiz, bu tümörün koltuk altı lenf bezlerine ulaşmış olma ihtimali varmıdır. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

  • ömür

    hocam merhaba,
    patoloji sonucumuz aşağıda ki gibidir;
    nasıl bir yol izleneceği hakkında yardımınızı rica ederiz.

    SAĞ MEME ÜST DIŞ KADRAN KİTLE EKSİZYONEL BİOPSİ
    TÜMÖR TİPİ: İNVAZİV DUKTAL KARSİNOM, NOS
    TÜMÖR ÇAPI: 2.4X1.6X1.5
    HİSTOLOJIK GRADE: 2
    NUKLEER GRADE: 2
    VASKÜLER İNVAZYON: MEVCUT
    İNSİTU KARSİNOM: MEVCUT %10 DAN AZ(KRİBRİFORM)
    CERRAHİ SINIRLAR: TÜMÖR CERRAHİ SINIRA BİTİŞİKTİR.

    • Coşkun Tecimer

      Ömür Hanım,sorunuzu yeni gördüm. Herhalde tedaviye başlamışsınızdır. Verdiğiniz bilgiler de karar verme konusunda yeterli değil. Kolaylıklar diliyorum. Dr Coşkun Tecimer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir