Soru Cevap 61

Soru Annem 80 yaşında göğüs kanseri oldu. Daha önce ailemizde hiç kanserli kişi yoktu. Bu hastalığın sebebi ne olabilir? Kızları olarak bizlerin ne gibi tedbirler alması gerekir? Yanıt Meme kanseri gelişmiş ülkelerde kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Az gelişmiş toplumlarda, örneğin Asya kıtasında daha az görülmektedir. Bizde meme kanserinin …

Devamını Oku

Soru Cevap 62

Soru Babamda akciğer kanseri vardı. Çok erken teşhis edilmişti ve sadece ameliyatla hastalıktan kurtuldu. Şimdi ise idrar torbası kanseri teşhisi kondu. Bu defaki kanser karaciğere yayılmış. İki ayrı kanserin sebebi ne olabilir? Şimdi ne yapmamız gerekir? Yanıt Bir kişide iki ayrı kanserin görülmesi çok sık olmasa da zaman zaman karşılaşılan …

Devamını Oku

Soru Cevap 63

Soru Ben 80 yaşındayım. Prostat şikâyetlerim var. Yapılan araştırmalarda PSA çok yüksek çıktı. Doktorlar prostat biyopsisi yapılması gerektiğini söylediler. Bu yaşta bunu yaptırmam doğru mu? Ne tavsiye edersiniz? Yanıt Bir hastada prostat şikâyetleri farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan durumlardan biri prostat hipertrofisi dediğimiz prostat büyümesidir. Bir diğeri prostatit …

Devamını Oku

Soru Cevap 64

Soru Babamda akciğer kanseri teşhis edildi. Kemoterapi alıyor. Biz çocuklarının bu hastalıktan korunması için ne yapmamız gerekir? Hangi vitaminleri almamızı tavsiye edersiniz? Yanıt Akciğer kanseri anne ve babadan çocuklara doğrudan geçen bir hastalık değildir. Ancak bazı insanlarda sigaranın zararlı etkileri daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni bu kişilerdeki genetik farklılıktır. Yani …

Devamını Oku

Soru Cevap 65

Soru Geçenlerde bir yerde kahvenin kansere iyi geldiğini okudum. Daha önce de kanser riskini artırdığını okumuştum. Buna benzer çelişkili haberlerle kafamız iyice karışmış durumda. Bunun sebebi nedir? Yanıt Günümüzde iletişim olanaklarının artması ve internetin yaygın olarak kullanılmasıyla diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında, özellikle kanser konusunda da yapılan araştırmalara ulaşmak …

Devamını Oku

Soru Cevap 66

Soru Ben göğüs kanseri nedeniyle ameliyat oldum. Doktorum kemoterapiden sonra tamoksifen isimli bir ilaç yazdı. Bunu beş yıl kullanacakmışım. Bu ilacın kanser yaptığını okudum. Bu bilgi bana çok garip geldi. Kanser tedavisinde kullanılan bir ilacın kanser yapması mümkün mü? Kansere sebep oluyorsa bana verilmesi doğru mu? Tamoksifenin bir alternatifi yok …

Devamını Oku