Soru
Babam 70 yaşında. Kanında lökositleri artmış. Bu artış lenfositlerden kaynaklanıyormuş. Doktorlar kronik lösemiden şüphe ediyorlar. Tetkiklere yeni başlandığı için henüz kesin teşhis konmadı. Bu hastalık nedir? Kesin teşhis için ne yapılması gerekir? Hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün müdür?
Yanıt
Anlattıklarınızdan babanızda kronik lenfositik lösemi dediğimiz hastalığın olabileceği akla geliyor. Kanda lenfosit yüksekliğiyle giden başka hastalıklar da vardır. Ancak bu hastalıklarda lenfosit yüksekliği çok aşırı değildir ve kısa sürelidir. Hastalık düzelince lenfosit sayısı da normale gelir. Çeşitli infeksiyonlar ya da romatizmal hastalıklar buna örnek olarak verilebilir. Aslında kronik lenfositik lösemiyi, lenfosit artışıyla giden diğer durumlardan ayırmak o kadar da zor değil. Bunun için akım sitometri testine başvurmak gerekir. Az bir miktar kan alınarak hücrelerin kötü ya da iyi huylu olduğu hemen anlaşılır. Gerekli durumlarda kemik iliği incelemesi de yapılabilir.
Kronik lenfositik lösemi tanısı konursa bu sizi korkutmasın. Çünkü bu uzun seyirli ve genellikle yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Hastalıktan tamamen kurtulmak genellikle mümkün olmasa da başlangıç aşamasında uzun süre herhangi bir tedavi vermeden izlemek mümkündür. Lenfosit yüksekliği tek başına tedavi kararı için yeterli değildir. Bunun yanında kansızlık ve trombosit düşüklüğü gibi başka bulgulara da ihtiyaç vardır.
Tedavide kemoterapi ilaçlarının yanı sıra rituksimab etken maddeli antikorlar verilir. Hatta bazen kemoterapiyi ağızdan hap olarak almak da mümkündür. Hastalığın gidişini saptamak ve ileri aşamada verilecek tedavi konusunda karar vermek için genetik testlere ihtiyaç duyulur. Gençlerde ortaya çıkan hastalık durumunda bazen kemik iliği nakline de başvurulabilmektedir. Kemik iliği nakli riskli olmakla birlikte hastalıktan tamamen kurtulmada tek tedavi yöntemidir.