Soru
Babam 60 yaşında. Yakın bir zaman önce âniden konuşma bozukluğu ortaya çıktı. Bunun üzerine çekilen MR’da beyinde bir adet kitle bulundu. Âcilen ameliyat edildi. Çıkarılan kitlenin akciğer orijinli bir kanser olduğu anlaşıldı. Bu hastalıktan tamamen kurtulması mümkün mü? Bundan sonraki tedavisi nasıl olmalıdır?
Yanıt
Âni konuşma bozukluğuna yol açan kitlenin ameliyatla çıkarılması iyi olmuş. Beyinde tek bir kitlenin olması ameliyat yapılmasına olanak sağlayan durumlardan biridir. Aynı zamanda tedavi başarısını artıran bir faktördür. Ameliyatla beyindeki patoloji ortadan kaldırılırken bu sırada hastalığın orijini hakkında da bilgi edinilmesi mümkün olmuştur. Bundan sonra yapılması gereken akciğer kanserinin yaygınlığını tespit etmek olmalıdır. Bunun için PET-BT tetkiki ya da tüm vücut tomografisiyle birlikte kemik sintigrafisi çekilebilir. Burada unutulmaması gereken bir husus akciğer kanserinin tipinin, tedavinin belirlenmesinde önemli bir faktör olduğudur.
Normalde beyne yayılmış bir kanser dördüncü, yani son evrededir. Bu tür hastalarda yapılması gereken beyindeki tümörü çıkartıp beyne radyoterapi verdikten sonra kanserin tipine göre belirlenecek bir kemoterapi ya da antikor tedavisi uygulamaktır. Ancak tümör, küçük hücreli dışı bir kanser ise ve akciğerde belli bir alana yerleşmiş, beyin dışında başka bir yere yayılmamışsa akciğerdeki kitleye de cerrahi düşünülebilir. Cerrahi sonrası yukarıda sözü edilen sistemik tedavilerden biri verilebilir.
Küçük hücreli akciğer kanserlerinde cerrahinin yeri yoktur. Bu durumda tek başına kemoterapi ya da kemoterapiyle eş zamanlı radyoterapi uygulanır.
Dördüncü evredeki akciğer kanserlerinde hastalığın tamamen yok edilmesi pek mümkün değildir. Ancak küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde metastazlar çıkarıldıktan sonra yıllarca hastalıksız olarak yaşayan hastalar onkolojinin hiç de yabancı olmadığı bir durumdur.