Soru
Sigaranın akciğer kanserine sebep olduğunu biliyoruz. Aynı ortamda içilen sigaranın da kanser riskini artırdığı söyleniyor. Kapalı yerlerde sigaranın bu kadar keskin olarak yasaklanmasına değecek kadar zararlı mı? Bu yasak ne derece doğru?
Yanıt
Sigaranın yalnızca akciğer kanseri değil, baş-boyun, yemek borusu, pankreas, idrar torbası ve böbrek kanseri gibi birçok kansere neden olduğunu biliyoruz. Sigara ne kadar uzun süre ve çok sayıda içilirse risk de o kadar artmakta. Özellikle küçük yaşlarda sigaraya başlanması riski daha da artırmakta. Alkolle birlikte sigara içenlerde iki maddenin ayrı ayrı tüketilmesine göre baş-boyun ve yemek borusu kanserleri kat be kat artmakta.
Sigara içmediği halde sigara içenlerle aynı ortamda bulunan kişiler de sigara dumanından etkilenirler. Bunlara pasif içici diyoruz. Yapılan araştırmalar göstermiş ki aktif içiciler kadar olmasa da pasif içicilerde akciğer kanser riski artmaktadır. Sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanserlerinin % 25’inden aynı ortamda başkaları tarafından içilen sigara sorumludur. Pasif içicilerin idrarlarında sigarada bulunan kanserojen maddeler tespit edilmiştir. Dolayısıyla kapalı ortamlarda sigaranın yasaklanması isabetli bir karardır.
Bu karara karşı çıkanlar sigara içenlere haksızlık yapıldığını ve bu uygulamanın anti-demokratik olduğunu iddia etmektedirler. Sigara içen kişiler için ayrı lokanta ve barlar kurulmasını önermekte, böylelikle kişinin yalnızca kendisine zarar vereceğini söylemektedirler. Bu noktada birkaç hususu hatırlatmakta yarar var: Sigara içen kişiler için ayrı yerler oluşturulduğunda burada sürekli çalışan ve sigara içmeyen kişilerin dumana maruz kalması nasıl önlenecektir? Kalabalık ortamda sigara içildiğinde sigara içen kişi kendi dışındaki her bir kişinin dumanından da ayrıca pasif olarak zarar görmektedir. Ortamdaki sigara dumanı ne kadar yoğun ve uzun süreli solunursa risk de o kadar artmaktadır. İnsana zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış böyle bir maddenin yalnızca kullanan kişiye zarar verse bile demokrasi adına savunulması ne kadar doğrudur?