Soru Cevap 2

Soru : 35 yaşında bir bayanım. Kanımda lökositler düşük bulundu. Bu durum kansızlık, yani kan düşüklüğü demek mi? Bunun için ne yapmam gerekir?

Yanıt : Kanda üç çeşit hücre vardır. Birincisi alyuvarlar dediğimiz eritrositler, ikincisi akyuvar da denilen lökositler ve üçüncüsü de kanamaları önleyen, bir travma olduğunda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit ya da platelet dediğimiz daha küçük hücrelerdir. Alyuvarlar, içlerindeki hemoglobin aracılığıyla dokulara oksijen taşır. Bu maddenin eksikliği kansızlık demektir. Kan düşüklüğü olarak isimlendirilmesi gereken budur. Lökositler ise bizi infeksiyonlara karşı koruyan, bağışıklık sistemini sağlayan yapılardır. Bunların eksikliği çok çeşitli durumlarda olabilir. Hatta bazı kişilerde doğuştan az olabilir. Lökosit düşüklüğü iyi huylu da olabilir, löseminin ilk belirtisi de olabilir. Kan testleriyle tanı koymak mümkündür.

Soru : 39 yaşında bir bayanım. Kendimi bildim bileli sağlıklı beslenmeye özen gösteririm. Geçenlerde doktora gittim. Sol mememde kitle buldular. Biyopsi yapıldı. Kanser olduğu söylendi. Bu kadar sağlığımıza dikkat etmemize rağmen meme kanseri olmamızı nasıl açıklarsınız?

Yanıt : Genel olarak kanser çevresel etkiler nedeniyle oluşmakta. Ancak yetişkinlerdeki kanserlerin % 5-10’u kalıtsal. Bir kısım kanserler ise doğrudan kalıtsal olmasa da genetik bir eğilim olabilir. Kötü çevresel etkilerle genetik yatkınlık birleşerek kanser oluşumuna neden olabilr. Tüm kanserlerde sigaranın kanser üzerine etkisi % 30, kötü beslenmenin etkisi % 35. Görüldüğü gibi iyi beslenmenin kanserdeki koruyucu etkisi üçte bir oranında. Genetik yatkınlık ve diğer kötü çevresel faktörler hala kanser oluşumuna neden olabilir. Anne ve kardeşte meme ve yumurtalık kanseri olması, kişinin kendinde önceden yumurtalık kanseri olması gibi faktörler meme kanser riskini artıran faktörlerdir. Özellikle erken yaşta meydana gelen meme kanserleri, iki taraflı meme kanseri de genetik eğilimin ön planda olduğu meme kanserleridir.

Soru : Ben 26 yaşında bir erkek hastayım. Yumurtalığımda bir kitle çıkmıştı. Alındı. Testis kanseri denildi. Bundan tamamen kurtulmak mümkün mü?

Yanıt : Erkek yumurtalık kanserleri, diğer bir deyişle testis kanserleri özellikle gençlerde görülür. Tedavisi mümkündür. Cerrahi dışında, olgunun durumuna göre kemoterapi ya da radyoterapi uygulanabilmektedir. Testis kanserleri onkolojinin en başarılı olduğu alanlardan biridir. Erken tanı konulan hastaların tedavisi daha kolay olmakla birlikte yayılmış kanserleri bile tedavi etme olasılığı yüksektir.

3728 Tüm Zamanlar 2 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir