Soru Cevap 1

Soru : 28 yaşında bayanım. Vücudumda 2 yıldan beri morluklar oluşuyor. Bir yere çarpmadığım halde bunlar oluyor. Kaybolup geçiyor, ancak sonra yenileri ortaya çıkıyor. Bunun için bir hematoloğa gittim. Bazı tetkikler yaptı, önemli birşey olmadığını söyledi. Vücuttaki morlukların kan kanserinde olduğunu okudum, çok telaşlandım. Bunların sebebi ne olabilir?

Yanıt : Özellikle bayanlarda ve daha çok açık tenli kişilerde bu tür morluklarla karşılaşılabilmekte. Bunlar, bizim kolay morarma sendromu dediğimiz, nedeni tam olarak ta her zaman bulunamayan ve hayatı riske sokmayan iyi huylu döküntülerdir. Kılcal damarlardan kanın cilt altına sızmasıyla ilgilidir. Bazen damar yapısı gevşek olan ya da kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit denilen hücrelerin fonksiyon bozukluklarında da olabilir. Lösemilere bağlı kanama ve döküntüler ise apayrı bir durum olup kan testleriyle hemen ayırım yapmak mümkündür. Lösemilerde başka belirti ve bulgular da olur. Size kan testleri yapılıp, hücrelerde bir sorun bulunmadığına göre telaşlanmanıza gerek yok. Ayrıca lösemiye bağlı döküntüler bu şekilde 2 yıl pek sürmez.

Soru : 66 yaşındayım. Babam kalın barsak kanserinden 67 yaşında vefat etmişti. Kalın barsak kanseri kalıtsal mıdır? Bunu erken yakalamak için ne yapmam lazım?

Yanıt : Kolon kanseri denilen kalın barsak kanserlerinin küçük bir kısmı kalıtsaldır. Kolon tümörleri polip dediğimiz oluşumlar üzerinde gelişebilir. Poliplerin erken çıkarılması kanser riskini önler. Polip dışında da normal barsak yapısından kaynaklanan kanserler olabilir. Tüm bunların erken tespit edilebilmesi için kolonoskopi denilen incelemeye gerek vardır. Bu yöntemde bir tüp aracılığıyla anüsten girilerek tüm kalın barsak bölümü görülür. Bu işlem sırasında polip saptanırsa bunların da çıkarılması mümkün olur. 50 yaş üzerindeki insanlara kolonoskopi tarama testi olarak önerilmektedir. Özellikle ailede erken yaşta kolon kanseri gelişmişse çocukların bu yaştan 10 yaş daha erken bir zamanda kolonoskopi yaptırması gerekir.

Soru : 57 yaşında bir erkek hastayım. Sağ mememde bir kitle çıktı. Biyopsi yapıldı. Meme kanseri olduğu söylendi. Çok şaşırdım. Ailemde hiç kimsede kanser yok. Erkekte meme kanseri olur mu? Bunun için ne yapmam gerekir?

Yanıt : Meme kanseri genellikle kadınların hastalığıdır. Tüm meme kanserlerinin % 1’i erkek meme kanseridir. Teşhis ve tedavisi aynen kadınlardaki gibi yapılır. Erken evrede cerrahi ve gerektiği durumlarda kemoterapi ve radyoterapi ile tamamen tedavi edimesi mümkündür.

6851 Tüm Zamanlar 3 Bugün

2 Yorum Onaylanmış “Soru Cevap 1”

  • arzu sezgin

    Babam pankreas ca karaciğer met akciğer de nodüller ve kemiklerde dejeneratif değişiklikler … Babam dün ilk kemoterapisini aldı … Hiç bir şey yiyip içmiyor sürekli bulantısı var … Midesinde yara var zannediyor kendisine söylemedik … Sormak istediğim erkek kardeşimle dün biraz tartıştık … Babamın kemoterapi almasını istemiyor … 6aylık ömrünü 3 aya indireceksin diyor :( Çok moralim bozuk bu sorumluluk bu vicdan azabı çektiğim acıları 2katına çıkardı … Fikirlerinize ihtiyacım var ..

    • Coşkun Tecimer

      Merhabalar, metastatik pankreas kanserinde kemoterapi hastalığı tamamen yok etmese de hastanın ömrünü uzatır. Tabii bu arada yan etkiler olabilir. Bu etkileri doktorunuzla konuşup uygun ilaç ve müdahalelerle tedavi ettiriniz. Benim kısıtlı bilgilerle söyleyebileceklerim bunlar. Kolaylıklar diliyorum. Prof Dr Coşkun Tecimer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir