Soru Cevap 166

Soru
Bir süre önce, sağ göğsümde tespit edilen kitleye biyopsi yapıldı. Kanser olduğu söylendi. Ultrason bulgularına göre aynı taraftaki koltuk altına da yayılma olabilirmiş. Daha önceki bilgilerimden, sıçrama yapan kanserlerin iyileşmediğini biliyorum. Bu durum beni çok üzüyor. İyileşme ihtimalim nedir?

Yanıt
Vermiş olduğunuz çok kısıtlı bilgilerle ayrıntılı değerlendirme yapmak mümkün değil. Ancak burada özellikle bilinmesi gereken, yalnızca koltuk altına sıçrama yapan meme kanseriyle uzak organlara yayılmış meme kanseri arasında büyük fark olduğudur. Sıçrama yapan meme kanserlerinin iyileşmediğini söylüyorsunuz. Bu, koltuk altına sıçrama yapmış meme kanserleri için geçerli değildir. Koltuk altına gitmiş kanserler lokal olarak yayılım gösterdiklerinden erken evre kabul edilirler ve hâlâ operasyon şansları vardır. Hatta bazen koltuk altında aşırı bir lenf bezi büyümesi oluşabilir ve bu şişlik klinik muayeneyle bile fark edilebilir. Bu durumda bile hastalıktan kurtulma ihtimali vardır. Bu kişilere önceden kemoterapi ya da antikor ve anti-hormon tedavisi uygulanıp tümör küçültülerek ameliyat yapılabilir.

Meme kanserlerinde gidişatı belirleyen pek çok faktör vardır. Bir kere tümör çapının büyüklüğü önemlidir. Çap ne kadar küçükse gidişat o kadar iyidir. İkinci faktör koltuk altı lenf bezlerinin tutulup tutulmadığıdır. Tutulum varsa hastalıktan kurtulma ihtimali yine de yüksek olmakla birlikte lenf tutulması olmayan hastalara göre daha düşüktür. Tutulu lenf bezlerinin sayısının artması hastalığın nüks ihtimalini artıran bir faktördür. Tümörün çevre kan damarlarıyla ilişkisi, östrojen hormonuna ait reseptörler taşıyıp taşımaması da gidişatta ve kullanılacak ilaçların seçiminde önemli kriterlerdir. Reseptörleri pozitif kişilerde anti-hormon hapları kullanılır. Bunlarda gidişat daha iyidir. Tümörde damar tutulumu olması da nüks ihtimalini göreceli olarak artıran bir faktördür.

Meme kanserinde uzak metastaz yapmış hastalarda bile çok sayıda tedavi alternatifi vardır. Bu durumda yalnızca kemiklere metastaz yapmış hastalarla iç organlara metastaz yapmış hastalar farklı değerlendirilmelidir. Kemik metastazlı hastaların gidişi daha iyidir. Her iki grupta da tedavi ile yıllarca yaşamak mümkündür. Uzak metastazlı hastalarda kan yayılımı olduğundan genellikle ameliyat yapılmaz. Ancak az sayıda metastazı olan hastalarda hem metastazlara hem de memedeki tümöre cerrahi düşünülebilir.

8269 Tüm Zamanlar 17 Bugün

1 Yorum Onaylanmış “Soru Cevap 166”

  • Fatih

    nisan ayinda bir gece 39 derece ateslendim. sonra serum aldim ates gecti. 2 hafta sonra hematologa gorundum. preferik yayma testi istedi ve kasikta 2 cm koltuk altinda 19*11 boyunda sag sol olmak uzere en buyugu 19*6 mm oksipital bolgede sadece sag tarafta lenf nodulleri tespit edildi. Doktor bir sey olmadigini mononukleoz gecirdigimi soyledi .3 ay sonra boyundaki en buyu 2.5 cm oldu oksipital bolgedeki tek nodul sol taraftada olustu.supravikuler de 1.25 cm lenf nodu goruldu. su an agustostayiz lenf nodulleri hala inmedi. batin ve gogus tomografileri temiz. simdilik ates ve gece terlemesi yok. hasimato rahatsizligimida bu sayede ogrendim.ne yapmami onerirsiniz . mart ayinda ebv gecirsem bile agustosa kadar bu noduller buyurmu ve boyle kalabilrmi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir