Soru
Ben 67 yaşında bir erkeğim. Yakın bir zaman önce idrarımın kanlı geldiğini fark ettim. İdrar yaparken hiçbir zorlanma ve ağrı olmadı. Böbrek taşı olabileceğini düşünerek üroloji doktoruna göründüm. Sistoskopi ile idrar torbama bakıldı. Burada bir kitle görülmüş. Doktorum kitleyi tıraşlayarak aldığını söyledi. Biyopsi sonucu kanser olarak geldi. Ben böbrek taşı düşünürken kanser olduğumu öğrendim. Sizce bu kanserin nedeni nedir? Bundan sonra nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?
Yanıt
İdrarda kan görür görmez derhal üroloji doktoruna muayene olmanız çok doğru bir davranış olmuş. Çünkü idrar yolu kanserlerinde ağrı olmaksızın kan görülmesi sıkça karşılaştığımız bir durumdur. İdrarda kan birçok nedenle olabilir. Taş, idrar yolları enfeksiyonu, glomerülonefrit, böbrek tüberkülozu bunlar arasında sayılabilir. Sizin de sözünü ettiğiniz gibi böbrek taşlarının önemli semptomlarından biri idrarda kan görülmesidir. Ancak idrar yollarında taş olduğunda genellikle ağrı da olur. Sizde ağrı olmadan kan görülmesi doktorunuzun da yaptığı gibi mutlaka kanser yönünden araştırmayı gerektiren bir durumdur. Nitekim doğru bir yol izlenerek sistoskopi yapılmış ve mesane (idrar torbası) kanseri tanısı konulmuş.
Sizdeki mesane (idrar torbası) kanserinin hangi etkenle olduğunu söylemek mümkün değil. Genel olarak konuşacak olursak mesane kanserinde bilinen en önemli etkenin sigara ve diğer tütün ürünleri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında anilin boyaları da mesane kanserine yol açabilir. Bol sıvı almak, idrar yollarındaki toksik, kanserojen (kanser yapıcı) maddelerin dokuyla temasını azalttığından kanser riskini de azaltır.
Yazdıklarınızdan mesanedeki kanserin yüzeysel olup olmadığı anlaşılmıyor. Yüzeysellikle kastettiğim, kanserin kas dokusuna geçmemiş olmasıdır. Bu durumda izlenmesi gereken yol, sistoskopiyle mesaneye girilerek tümörün tıraşlanması ve daha sonra BCG aşısıyla mesanenin yıkanmasıdır. Belli aralıklarla sistoskopiler tekrarlanır ve mesanede herhangi bir nüks olup olmadığı araştırılır. Nüks varsa kanser bırakmayacak şekilde tıraşlamaya devam edilir. Kanser kas dokusuna geçerse bu takdirde mesanenin kısmen ya da tamamen alınması gerekir. Bu tedavi yaklaşımı hastaların yaşam kalitesini azalttığından bunun yerine uygun hastalarda kemoterapiyle birlikte radyoterapi vererek tümörün yok edilmesi yoluna gidilebilir.