Soru Cevap 129

Soru
Ben 48 yaşında bir kadınım. Göğüs kanseri nedeniyle ameliyat oldum. Hastalık erken evredeymiş ve kanser tamamen temizlenmiş. Buna rağmen onkoloji doktorum kemoterapi önerdi. Bende kanser yok ise bu tedaviyi neden alıyorum?

Yanıt
Kanser hastalarına birkaç farklı nedenle kemoterapi verilir:

1- Hastada kanser vardır ve bunun ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu kemoterapi yönteminde hastalık bir daha geri dönmeyecek şekilde yok edildiğinden biz buna ‘küratif’ kemoterapi diyoruz. Yani hasta kanserden kemoterapi sayesinde tamamen kurtulabilmektedir. Buna örnek olarak lenf kanserleri, kan kanserleri, erkek yumurtalık kanserleri verilebilir. Bu tür hastalarda kanser son evrede bile olsa tedaviyle hastalığın yok edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Tabii hastalığın yok edilemediği ya da kaybolup tekrar ortaya çıktığı durumlar olsa da tedavinin başlangıçtaki amacı hastalığı geri dönmeyecek şekilde yok etmeye çalışmaktır. Kemoterapi planı buna göre yapılır.

2- Bir diğer kemoterapi yöntemi bizim ‘palyatif’ kemoterapi dediğimiz tedavi şeklidir. Bunda hastalığın tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Kanser tamamen yok edilse bile bir süre sonra yeniden ortaya çıkar. Bu tür kemoterapilerde amaç, hastanın ömrünü uzatmak, hastalığa bağlı yakınmaları ortadan kaldırmaktır. Bu gruptaki kanserler genellikle ileri evrededir. Örneğin dördüncü evre akciğer, meme ve baş-boyun kanserleri bu kategoride değerlendirilebilir.

3- Üçüncü bir kemoterapi çeşidi de size uygulanmak istenen, ‘adjuvant’ kemoterapi dediğimiz gruptur. Bu durumda sizde olduğu gibi ameliyatla kanser tamamen ortadan kaldırılmıştır ama çevrede mikroskobik düzeyde kanser hücreleri olabilir. Günümüzde mikroskobik kanseri tespit edemiyoruz, ancak hastalığın zaman içerisinde ameliyat yerinin çevresinde ya da uzak organlarda ortaya çıkması hücresel düzeydeki kanser fikrini desteklemektedir. Bu kişilere kemoterapi vererek kanserin tekrar ortaya çıkması önlenebilmektedir. Buna bir anlamda koruyucu kemoterapi diyebiliriz. Bu cins tedavinin uygulandığı durumlara örnek olarak erken evre meme, akciğer, mide ve kadın yumurtalık kanserlerini verebiliriz. Doktorunuz önerdiğine göre kemoterapiyi almanızı salık veririm.

5083 Tüm Zamanlar 1 Bugün

2 Yorum Onaylanmış “Soru Cevap 129”

  • hakan toygar

    iyi günler hocam babam 72 yaşında 1 ay önce sol memesinde ve koltuk altı lenfinde kanserli kiple tespit edildi ve hemen ameliyatla alındı pet bt ye göre 2b evrede metastas yok onkologumuz bize 6-8 kür kemoterapi uygulanacağını söyledi kardiyolojinin görüşüne göre
    kür sayısı belirlenecek kemoterapi almamız gerekiyormu

    • Coşkun Tecimer

      Merhaba, meme kanserinde lenflere yayılım olmuşsa ameliyat sonrası genellikle koruyucu kemoterapi yapılması gerekmektedir. Coşkun Tecimer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir