Soru
Annemde böbrek kanseri teşhis edildi. PET çekildi. Akciğere de yayılmış. Doktorlar böbreğin alınması konusunda farklı düşünüyorlar. Sizce tedavi nasıl planlanmalıdır?
Yanıt
Metastaz yapmamış, böbrek kapsülünü geçmemiş kanserlerde tümörün cerrahi olarak çıkarılması tartışmasız kabul edilen tedavi şeklidir. Ancak metastaz yapmış böbrek kanserlerinde böbrekteki orijinal tümörün çıkarılması tartışmalıdır. Bazı gözlemler, tümörün çıkarılması sonrası metastazların da küçüldüğünü göstermiştir. Muhtemelen orijinal tümörden salınan bazı büyüme faktörleri metastazların artmasına neden olmaktadır. Tümör çıkarılınca büyüme faktörleri ortadan kalktığından metastazlarda küçülme olabilmektedir. Ancak bu durum her zaman gerçekleşmemektedir. Bu yüzden böbrek tümörünün çıkarılmasını onaylamayan bilim adamları da vardır.
Üzerinde daha rahat uzlaşacağımız bir konu, az sayıda metastaz var ve çıkarılabilecek durumda ise o zaman hem orijinal tümörü, hem de tüm metastazları çıkarmak olabilir. Hastanızda kaç adet metastaz olduğunu bilmiyoruz. Bu nedenle tedaviye karar vermeden önce metastazların sayısı, yerleri ve tamamının çıkarılmasının mümkün olup olmadığının bilinmesi gerekir.
Böbrek hücreli kanserler yavaş seyirli kanserlerdendir. Kanser hücrelerinin metabolik hızı yavaştır. PET tetkiki ise hücrelerin şekeri kullanma prensibine göre çalıştığından böbrek kanserlerinde her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Akciğerdeki metastazlar dışında vücudun başka yerlerinde de kanser olduğu halde bunları göstermeyebilir. Hatta akciğerdeki metastazların da hepsini göstermemiş olabilir. Bu nedenle PET yerine akciğer için tomografi, karın için MR çekilmesini öneririm. Metastaz sayısı az ise ve çıkarılabilecek durumda ise tüm kitlelere operasyon önerilebilir. Aksi takdirde interferon ve interlökin gibi bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar, bunlara yanıt alınamadığında ağızdan hap olarak kullanılan sunitinib, sorafenib gibi ilaçlar kullanılabilir.