Soru Cevap 91

Soru Babama kalın barsak kanseri teşhisi konuldu. Karaciğere ve akciğere yayılmış. Bu tür kanserlerde kemoterapiden başka hedefe yönelik tedaviler verildiğini okudum. Bu ne demek oluyor? Kemoterapi de hedefe yönelik bir tedavi ve bu hedef de kanser değil mi? Yanıt Tabii ki onkolojideki tedavilerin hepsi kanser hedefine yöneliktir. Burada sözü edilen …

Devamını Oku

Soru Cevap 92

Soru Ben 28 yaşında lenf kanseri olan bir erkek hastayım. Kemoterapi almaya başladım. Cinsel arzumda bir miktar azalma olmakla beraber hâlâ devam ediyor. Kemoterapiler ilerledikçe bu isteğim daha da azalır mı? Kemoterapi alırken eşimle cinsel ilişki kurmamda bir mahzur var mı? Yanıt Kemoterapi alan hastalarda cinsel istekte azalma olur. Bu, …

Devamını Oku

Soru Cevap 93

Soru Babam pankreas kanserinin son dönemine girdi. Uzun süre kemoterapi ve radyoterapi almıştı. Doktorlar artık kemoterapi verilemeyeceğini, sadece destek tedavisi yapılabileceğini söylüyorlar. Hastamız aşırı ağrı çekiyor. Onun bu şekilde acı çekmesi bizi çok rahatsız ediyor. Buna bir çare bulunamaz mı? Yanıt Babanızda görülen ağrı, birçok kanserde olduğu gibi pankreas kanserinin …

Devamını Oku

Soru Cevap 94

Soru Babamda akciğer kanseri var. Çeşitli defalar kemoterapi ve radyoterapi aldı. Doktorlar hastalığın yayıldığını, ilaçlara karşı direnç geliştiğini söylüyorlar. Bundan sonra sadece destek tedavisi verilecekmiş. Ancak hastamız aşırı nefes darlığı çekiyor. Bunun için ne yapılmasını tavsiye edersiniz? Yanıt Nefes darlığı akciğer kanserlerinin son dönemlerinde sıklıkla görülen yakınmalardan biridir. Bir diğer …

Devamını Oku

Soru Cevap 95

Soru Ben 36 yaşında bir kadınım. Annem ben çocukken 37 yaşında göğüs kanserinden vefat etmiş. Anneannemi de genç yaşlarında yine aynı kanserden kaybetmişiz. Benim göğüs kanseri riskim nedir? Buna karşı ne gibi tedbirler alabilirim? Yanıt Birinci derece yakını meme kanseri olan herkesin meme kanseri riski artmaz. Örneğin annesi yaşlı iken …

Devamını Oku

Soru Cevap 96

Soru Babamda 9 ay önce mide kanseri tespit edilmişti. Ameliyatla midesi alındı. Durumu 9 aydır gayet iyi iken şimdi kanserin karaciğere yayıldığı ve bu organda dört ayrı yerde metastaz oluşturduğu tespit edildi. PET’de başka hiçbir yerde metastaz yok. Ameliyatla bunlar çıkarılamaz mı? Bunu şunun için soruyorum: Daha önce bir başka …

Devamını Oku