Cep Telefonları Kanser Yapar mı?

Cep telefonları ve baz istasyonlarının insanların sağlığını etkileyip etkilemediği ve tümörlere neden olup olmadığı uzun zamandır araştırılmaktadır. Cep telefonlarının kullanılışının nispeten yeni olması ve kanserin ortaya çıkabilmesi için uzun bir zaman gerektiği için çalışmaların sonuçlarını bu bilgilerin ışığında yorumlamak gerekir. Belki de ileride daha uzun yıllar cep telefonu kullanılması ve …

Devamını Oku

Bilgeler Neden Sakindir

Sanırım dinsel bir konu değildi. Pırıl pırıl bir gençten şuna benzer bir söz işitmiştim: “Saçma olduğunu biliyorum, ama inanıyorum, hoş duygular uyandırıyor bende, gerisi hiç umurumda değil.” Sonradan da zaman zaman buna benzer sözler duyduğumu anımsıyorum. Yıllar geçmesine rağmen bu anekdotu hâlâ anımsıyor olmam, olayın beni hayli etkilemiş olduğunu gösteriyor. …

Devamını Oku

Beslenme Kanserden Korunmada Önemlidir

Beslenme yaşamın devamında en önemli unsur. Biliyoruz ki yaşam suda başlamış, dönüşerek bugünlere gelmiş. Tüm canlılar gibi insanoğlu da besinlerden sağladığı enerji ile yaşamını devam ettirmekte. Suyun sağladığı vücut ortamında vitamin ve minerallerin desteğiyle oluşan kimyasal reaksiyonlar zinciri yaşam mucizesinin gerçekleşmesinde başrolü oynuyor. Yaşam için bu denli önemli olan gıda …

Devamını Oku

Başarılar da Sorgulanır

Herkes başarılı olmak ister. Buna kimsenin itirazı yok. Burada göz ardı edilmemesi gereken soru başarının ne olduğudur. İkincisi, başarıya ulaşmak için hangi değerlerden ödün verildiği, nelerden vazgeçildiğidir. Sonuçta sorgulanması gereken, bir alandaki başarı çabasının, -kişi ve yaşam bir bütün olduğuna göre- bizi başka yönlerden güdük bırakarak, yanlışlara iterek bütünsel anlamda …

Devamını Oku

Bağışıklık Sistemi ve Hastalıklardan Korunma

Bağışıklık sistemi olarak da bilinen immün sistem insanı birçok hastalıktan koruyan ve vücutta yayılmış olarak bulunan bir savunma mekanizmasıdır. Temel görevi vücudu potansiyel zararlı maddelere karşı korumaktır. Öyleki bu sistem olmasaydı yaşam da mümkün olmazdı. Çevremiz çok çeşitli zararlı maddelerle ve mikroplarla doludur. Hatta bu mikroplardan bazıları deride, barsaklarda, ağızda …

Devamını Oku

Aydınlanmacı Sol Olmasaydı

Hiç düşündük mü biz toplum olarak niye böyle davranıyoruz da bizden çok uzaktaki bir ülke, örneğin Kore’liler daha farklı davranıyor? Ya da yanı başımızdaki Yunanlılar, onun biraz ötesindeki Almanlar çok daha farklı duyuş ve düşünüş halindeler. Atlantik’in ötesindeki bir ABD bundan daha 400 yıl önce neredeyse boş bir doğa parçası …

Devamını Oku