Soru Cevap 162

Soru
22 yaşında bir bayanım. Boynumun sol ön tarafında bir şişlik oluştu. Lenf bezesi olduğunu söylediler. Arkadaşlarım bunun kanser olabileceği söylüyor. Büyük bir korku içindeyim. Sizce bu, kanser olabilir mi?

Yanıt
Vücudumuzda bağışıklık sisteminin bir parçası olarak 600 civarında lenf bezi vardır. Bunlar hem iç organların çevresinde hem de vücudun dış yüzeyine yakın olarak bulunur. Yüzeysel olarak yerleşmiş lenf bezleri belli başlı olarak boynun önünde ve arkasında, çene altında, kulak ön ve arkasında, koltuk altlarında, dirseklerin çevresinde, kasıklarda, dizlerin arkasında yer alır. Bunlar vücudun savunma mekanizmalarıdır.

Boyun bölgesi, lenf bezlerinden zengindir. Bu nedenle şişliklerine sıklıkla rastlanır. Boyundaki lenf bezleri boğaz ve kulak enfeksiyonlarında, diş iltihaplarında, yüzde ortaya çıkan sivilce ve enfeksiyonlarda kolaylıkla büyüyebilir. Aslında bu, lenf bezlerinin enfeksiyonlara karşı bir reaksiyonudur. Hatta sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren ya da kronik enfeksiyonu olan çocuk ve gençlerde boyundaki lenf bezlerinin uzun süreli olarak şiş kaldığı gözlenir.

Boyundaki lenf bezlerinin büyüklüğü bir santimetreye kadar normal kabul edilir. Bir santimetrenin üzerindeki lenf bezleri patolojik olarak kabul edilmelidir. Böyle durumlarda öncelikle bu bölgenin enfeksiyon ve iltihapları araştırılmalı, enfeksiyon saptanırsa antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Lenf bezlerinin küçülmesi zaman alabilir. Lokal enfeksiyonlar dışında sitomegalovirüs ve Ebstein Barr virüsü gibi sistemik viral enfeksiyonlarda da boyun lenf bezleri şişebilir. Tüberküloz ve sarkoidoz gibi sistemik inflamatuar hastalıklarda da boyun lenf bezlerinde reaksiyoner büyümeler olabilir. Sistemik enfeksiyonlarda boyundaki lenf bezlerinin büyümesinin yanı sıra klinik olarak ateş, terleme, halsizlik gibi belirtiler de hastaya rahatsızlık verir. Kandaki akyuvarların yapısında değişiklikler ortaya çıkabilir.

Gördüğünüz gibi boyundaki lenf bezlerinin büyümesi çocuklarda ve sizin yaşlarınızda genellikle enfeksiyonlara bağlı olarak olmaktadır.

Bunun dışında lenf kanserleri ve nadiren de diğer organ kanserleri lenf bezlerini büyütebilir. Genel durumunuz ve lenf bezinin özellikleri hakkında ayrıntılı bilgimiz olmadığı için daha ileri yorum yapmak mümkün değil. Bu nedenle korku içinde yaşamaktansa biran önce bir hekime başvurmanız, gerekiyorsa lenf bezinden biyopsi aldırmanız en uygun yoldur.

18854 Tüm Zamanlar 9 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir