Soru Cevap 154

Soru
Ben 57 yaşında bir erkeğim. Sol mememde ağrısız bir şişlik oldu. Doktorlar kanserden şüpheleniyorlar. Bu durum beni şoke etti. Benim bildiğim meme kanseri kadınlarda olur. Erkeklerde meme kanseri olur mu? Şimdi ne yapılması gerekiyor?

Yanıt
Meme kanseri esas olarak kadınların hastalığıdır. Ancak erkeklerde de bir miktar meme dokusu olduğundan nadiren erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Yeni tanı konulan tüm meme kanserlerinin % 1’i erkek meme kanseridir. Eskiden erkeklerde görülen meme kanserlerinin daha saldırgan olduğu düşünülürdü. Son zamanlarda bu görüş değişmektedir. Ayrıntılı inceleme yapıldığında aynı biyolojik özellikler ve evredeki kadın meme kanserlerinden farklı bir gidişi olmadığı düşünülmektedir.

Erkek meme kanserlerinin tanı ve tedavisi kadınlardakinden belirgin bir farklılık göstermez. Kanserden şüpheleniliyorsa tıpkı kadınlarda olduğu gibi mamografi ve meme ultrasonografisi yapılmalıdır. Özellikle zayıf kişilerde mamografi zorluk arz edebilir ama yine de yapılabilir. Kitleden ultrasonografi altında biyopsi alınıp ya da kitlenin tamamı çıkarılıp patolojik incelemeye gönderilir. Sonuç kanser olarak gelirse tümörün hormonlara ve antikora duyarlı olup olmadığı saptanmalıdır. Büyük kitle yapmış ya da lenf nodlarına yayılmışsa vücut taramaları yapılmalıdır. Metastaz yok ise o taraf memeye cerrahi uygulanır. Estetik kaygılar kadınlara göre daha az olduğundan erkeklerde genellikle memenin tamamı alınır. Operasyon sonrası kemoterapi için karar verilmelidir. Kemoterapi kadınlardakinden farklı değildir. Tedavi bittikten sonra yüksek risk taşıyan hastalara radyoterapi de uygulanır. Hormon duyarlılığı varsa beş yıl süreyle tamoksifen isimli ilaç kullanılmalıdır. Antikora duyarlı hastalarda bir yıl boyunca antikor tedavisi uygulanır.

Taramalar sonucu metastaz yaptığı saptanan kanserlerde hormon tedavisi ve kemoterapi verilebilir. Tedavi kadınlardakinden pek farklılık göstermez. Erkeklik hormonu androjenin etkisini ortadan kaldırmanın meme kanserini küçülttüğü gösterilmiştir. Bu nedenle tamoksifen ve benzeri hormon tedavilerinin yanı sıra yumurtalıkların çıkarılması da düşünülebilir.

2981 Tüm Zamanlar 3 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir