Soru
Babam 70 yaşında. İdrar şikayetleri nedeniyle yapılan incelemelerde prostat kanseri teşhis edildi. PSA 69 olarak bulundu. Tedavi için ameliyat tavsiye eden olduğu gibi radyoterapi verilmesini söyleyenler de var. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz?
Yanıt
Prostat kanseri yaşlı erkeklerde sık görülen bir kanserdir. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki erkeklerde yılda bir kez kanda PSA düzeylerine bakılarak prostat kanseri şüphesi olup olmadığı araştırılmalıdır. PSA düzeylerindeki artış, prostat kanserinden başka, iyi huylu prostat büyümelerinde ve prostatit denilen prostat iltihaplarında da görülür. Genellikle kanserde daha yüksek düzeylere çıkar. PSA’nın yükseldiği durumlarda kesin tanı için prostat biyopsisi yapılmalıdır. Kanser tanısı konulursa vücut taraması gerekir. Prostat kanseri sıklıkla kemiklere yayıldığı için metastazlar, kemik sintigrafisi ile araştırılır. Kemik metastazları var ve prostattaki tümör tıkanıklık yapmamışsa lokal tedaviye gerek yoktur; sistemik tedavi, yani hormon tedavisi verilmelidir. Kemiklere yayılım yok ise bu kez prostattaki tümörün çevre dokuya yayılıp yayılmadığına bakılır. Yayılım varsa yapılan işlem, genellikle radyoterapidir. Radyoterapiyle birlikte hormon tedavisi de verilebilir. PSA’nın babanızdaki gibi çok yükseldiği durumlarda kansere ek olarak prostat infeksiyonu olup olmadığı araştırılmalıdır. İnfeksiyon durumunda antibiyotik de uygulanır. Antibiyotiğe rağmen PSA hâlâ çok yüksek ise kemik sintigrafisi normal olsa bile, mikroskobik metastazlar olabileceğinden cerrahi gibi radikal lokal bir tedaviyi uygulamak doğru değildir. Bu durumda lokal tedavi için radyoterapi ile sistemik etki amacıyla hormon tedavisini birlikte vermek en uygun yaklaşımlardan biridir. Ancak PSA’nın bu denli yükselmediği, görünür kitlenin prostata sınırlı olduğu hastalarda mikroskobik metastaz düşünülmediğinden tedavinin esasını lokal müdahale oluşturur. Bunun için nispeten genç hastalarda cerrahi işlem ile prostat çıkarılır. Yaşlı hastalarda tek başına ya da hormon tedavisiyle birlikte radyoterapi uygulanır. Cerrahi yapılan hastalarda ameliyat bölgesinde tümör hücresi kalmışsa genellikle radyoterapi eklenerek tedavi pekiştirilir.
Merhaba.Babam yaklasik 3 senedir prostat kanseri tedavisi goruyordu.4defa ameliyat oldu.meshaneyi aldirmasini tavsiye ettiler aldimadi mecburen isin ve kemoterapi almak zorunda kaldi.tedavi bittikten 2ay sonra gogus ve sirt agrilari basladi.yapilan tetkiklerde metastas yaptigi ortaya cikti.omurilik,karaciger,lenflerde,kalca sag ve sol ekleme metastas yapmis 4.cu evrede diyorlar.suan acilen isin tedavisine aldilar.arkasindan kemoterapi alicak.suan yavas yavas kuculerek gidiyor dediler.kan degerleride iyi cikiyor.merak ettigim konu cok zayifladi,yuzunde ve kafasinda yaralar cikti doktorlar hicbirsey demiyorlar .4.cu evre kanserde tedavide hastaligin tamamen iyilesmesi mumkunmu.simdiden tesekkur ederim hayirli gunler.
4. evre prostat kanseri tamamen iyileşmekle birlikte hastalar uzun süre yaşayabilirler. Geçmiş olsun. Dr Coşkun Tecimer.
Merhaba dun yazmis oldugum konuya ekleme yapmak istiyorum babamin yuzunde e kafasinda yaralar cikmisti bugun aldigimiz sonuclara gore Zona olmus.Bu rahatsizlik babsmin diger rahatsizligina nekadar etki yapar?iyilesme sansini etkilermi?lutfen en kiza zamanda bilgi verirseniz sevinirim.
Zona hastalığın ilerlemesi üzerine etkili değildir.