Soru Cevap 26

Soru
45 yaşındayım. Sağ akciğerimde 4 cm çapında bir kitle bulundu. Biyopsi yapıldı. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı kondu. Sol akciğerimde de bir nodül tespit edildi. Bu durumda ne yapılması uygun olur?

Yanıt
İkinci kitlenin kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun için PET (pozitron emisyon tomografisi) yapılabilir. PET ile 5 milimetrenin üzerindeki kitlelerin kötü huylu olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Akciğerde iki ayrı bölgede aynı anda ortaya çıkan tümörlere nadir olmayarak rastlıyabiliyoruz. Özellikle uzun süre sigara içen insanlarda yalnızca tek bir organın değil, iki farklı organın kanserleri de görülebilmekte. Örneğin bir kişide hem ağız içi kanseri, hem de akciğer kanseri birlikte ortaya çıkabilir. Bir kişide iki ayrı yerde kitle bulunduğunda önemli olan husus, kitlelerin birbirinin devamı olup olmadığını tespit etmektir. Yani ikinci tümörün diğerinin metastazı mı, yoksa ondan bağımsız bir başka kanser mi olduğunun ayırdedilmesi gerekir.

PET’de ikinci kitlenin kötü huylu olduğu düşünülüyorsa bundan da biyopsi alınmalıdır. Biyopsi tomografi altında kitleyi görerek iğne ile alınabilir. Akciğerin orta kısımlarına yakın ise bronkoskopi denilen yöntemle, bronşa girilerek parça koparmak suretiyle de yapılabilir. Bunun sonucunda buradaki tümörün cinsi ve ilk kitlenin devamı olup olmadığı anlaşılabilir. Biyopsiye rağmen ayırım yapılamıyorsa ikinci bir kanser gibi düşünüp her iki kitleye de cerrahi uygulanması hastanın yararınadır. Cerrahi yapılmadan önce başka yerde metastaz olmadığı tespit edilmelidir. Akciğer kanserlerinin cerrahisinde mediastenoskopi denilen yöntemle her iki akciğer arasındaki lenf bezleri incelenir ve kanserin buralara gidip gitmediği tespit edilir. Metastaz varsa önce kemoterapi, sonra cerrahi uygulanabilir; lenf tutulumunun daha ileri olduğu durumlarda cerrahi yapılmayıp kemoterapi ve radyoterapi (ışın tedavisi) verilir.

2572 Tüm Zamanlar 2 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir