Soru Cevap 66

Soru
Ben göğüs kanseri nedeniyle ameliyat oldum. Doktorum kemoterapiden sonra tamoksifen isimli bir ilaç yazdı. Bunu beş yıl kullanacakmışım. Bu ilacın kanser yaptığını okudum. Bu bilgi bana çok garip geldi. Kanser tedavisinde kullanılan bir ilacın kanser yapması mümkün mü? Kansere sebep oluyorsa bana verilmesi doğru mu? Tamoksifenin bir alternatifi yok mu?

Yanıt
Hormona duyarlı meme kanserlerinde ameliyat ve kemoterapi sonrası tamoksifen isimli ilacın kullanılması doğrudur. Yani östrojen ve / ya da progesteron reseptörü pozitif olan meme kanseri hastalarında hormona bağlı büyümeyi önlemek için bu ilacı kullanmak gerekir. Özellikle ‘premenopozal’ olarak adlandırılan adet gören bayanlarda bunun bir alternatifi hemen hemen yoktur. ‘Postmenopozal’ denilen menopozdaki hastalarda ise yumurtalıklar devre dışı kaldığından ve östrojen sentezi azaldığından son yıllarda tamoksifene karşı alternatifler geliştirilebilmiştir. Menopozdaki kadınlarda vücudun yağ dokusu ve böbrek üstü bezi gibi organlarında östrojen sentezi devam ettiğinden bunu önlemek için ‘aromataz inhibitörleri’ denilen ‘anastrozol’, ‘letrozol’ ve ‘eksemestan’ etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.

Tamoksifenin kanser yapması meselesine gelince, doğada bulunan birçok madde aynı anda zıt etki potansiyelini içinde barındırabilmektedir. Kanserden korunmak için tüm onkologların önerdiği birçok meyvenin içinde karsinojenik, yani potansiyel olarak kanser yapıcı özelliği olan maddeler olduğunu biliyor muydunuz? Bunlar bitkilerin doğada yaşamlarını sürdürebilmeleri için çevrede kendilerine zarar verecek unsurlara karşı doğal olarak geliştirdikleri maddelerdir. Meyve ve sebzelerdeki miktarları, başka özellikleri ve bitkilerde yararı çok daha ön planda olan başka maddeler nedeniyle insanda kansere neden olmazlar; hatta meyve ve sebzelerin kansere karşı koruyucu özellikleri vardır. Biz de o nedenle kanserden korunmada meyve ve sebzeleri insanlara öneririz.

Tamoksifen de yapısı itibariyle östojen hormonuna benzer özellikler taşır. Bu nedenle rahim duvarında kalınlaşma ve çok nadiren rahim kanserine neden olabilir. Ancak kanser gelişse bile bu tedavi edilebilir düzeyde olmuştur. Bir ilacı kullanırken, doğadaki tüm maddelerde olduğu gibi risk/yarar hesabı yapar, ilacı ondan sonra veririz. Tamoksifen meme kanserinin korunma ve tedavisinden yüz akıyla çıkmış bir ilaçtır. O nedenle premenopozal, hatta postmenopozal hormona duyarlı meme kanseri hastalarında güvenle kullanılmalıdır.

10440 Tüm Zamanlar 4 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir