Soru Cevap 200

Soru
Ben 31 yaşında bir kadınım. İki çocuğum var. Uzun zamandan beri sağ göğsümde bir kitle vardı, büyümeden duruyordu. Doktorlar tarafından fibroadenom olarak değerlendirilmişti. Yakınlarda bu kitle büyüdü. Kitleden alınan biyopsinin patoloji sonucu kanser olarak geldi. Annem ve teyzemde de göğüs kanseri var. Bundan sonra herhangi bir riske maruz kalmamak için her iki göğsümü aldırmak istiyorum. Siz ne önerirsiniz?

Yanıt
Anlattıklarınızdan kanserin tipi anlaşılmıyor. Bu şu açıdan önemli. Tipi lobüler olan meme kanserleri çok odaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bir memede bu tip kanseri olan bir hastanın diğer memesinde de aynı tip kanserleşme olasılığı vardır. Hatta kanser öncülü olarak bilinen insitu lobüler kanser teşhisi konulmuş olsa bile diğer memede kanser olması mümkün görünmektedir. Bu tür hastalarda kural olmamakla birlikte her iki memenin alınması düşünülebilir. Bir diğer seçenek de hormona duyarlı insitu lobüler kanserli hastalarda tamoksifen isimli hormon baskılayıcı etken maddenin kullanılarak kanser riskinin azaltılmasıdır.

Meme kanseri riskini artıran faktör yalnızca insitu lobuler kanser değildir. Diğer bazı faktörler de riski artırır. Bunlar arasında, birinci derece yakınlarda meme kanseri olması, yumurtalık kanserinin bulunması, iki taraflı meme kanseri ortaya çıkması, genç yaşta meme kanseri görülmesi sayılabilir. Bunlar hastalığın genetik olduğunu düşündüren faktörlerdir.

Anneniz ve teyzenizde meme kanseri teşhis edilmesi ve yaşınızın genç olması sizde de meme kanseri riskini artırmaktadır. Nitekim size de yakın bir zaman içinde meme kanseri teşhisi konulmuş. Hastalığınızın genetik olma ihtimali yüksek. Günümüzde hastalığın genetik olup olmadığını araştırmaya yardımcı bazı testler vardır. Bunlar arasında BRCA 1 ve BRCA 2 mutasyonları sayılabilir. Benim önerim her iki memenizi aldırmadan önce bu testleri yaptırmanızdır. Bunlar da pozitif çıkarsa kesin olmamakla birlikte her iki memenin alınmasının bir seçenek olarak daha çok düşünülmesi gerektiğidir. Ancak burada bir hususu belirtmekte yarar var. Her iki memenin alınması kanserin yüzde yüz yok edileceği anlamına gelmez. Kalan bazı meme hücrelerinden yeni kanser oluşumu olasılık düşük olmakla birlikte mümkündür. Ayrıca her iki meme alınmış olsa bile yumurtalık kanseri risk oluşturmaya devam eder. Bu yüzden estetik kaygıları olan ve başka çocuk düşünmeyen kadınlar için yumurtalıkların alınması seçenekler arasında yer almalıdır. Memeler çıkarılmasa bile yumurtalıkların alınması meme kanseri riskini de azaltmaktadır.

2070 Tüm Zamanlar 1 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir