AKCİĞER KANSERİ BİTKİLERLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Soru
Babamda akciğer kanseri var. Kanser vücuda yayılmış. Doktorlar kemoterapi önerdiler ama babam bu tedaviyi almak istemiyor. Çünkü kemoterapinin bağışıklık sistemini çökerttiğini ve hastalığı tamamen geçirmediğini biliyoruz. Daha önce akciğer kanseri olan hastaları zararsız bitkilerle kurtaran bir kişinin önerisiyle alternatif tedavi uygulamak istiyoruz. Siz bu konuda ne düşünürsünüz?
Yanıt
Her ne kadar babanızdaki akciğer kanserinin tipini belirtmemişseniz de anlattıklarınızdan hastalığın dördüncü, yani son evrede olduğu anlaşılıyor. Bu evredeki akciğer kanserlerinde standart tedaviyle hastalığı tamamen yok etmek mümkün değilse de babanızın ömrü uzatılabilir. Bunun yanı sıra kemoterapiyle hastalığa ait ağrı gibi şikâyetler kaybolabilir. Tek bir kemoterapi seçeneği olmayıp tedavi, hastanın tolere edebileceği ilaçlar ve dozlarla düzenlenebilir. Bazı akciğer kanserlerinde metastazlara rağmen uzun yıllar yaşamanın mümkün olduğunu da biliyoruz. Bu gerçekler ortada iken babanızı standart tedavi olanaklarından mahrum bırakmanın doğru olmadığını düşünüyorum.
Yalnızca alternatif tedavideki ürünler değil, onkolojide kullanılan ilaçlardan bazıları da bitkiseldir. Bitkisel olan her ürün yararlı ve yan etkisiz demek değildir. İlacın bitkisel ya da bitki dışı olmasından çok tıbbi tedaviye nasıl girdiği önemlidir.
İlaçların tedaviye girmesi uzun ve zorlu bir süreçtir. Bunun için önce deney hayvanlarında denenir. Sonra başka tedavi olanağı kalmamış hastalarda kullanılır. Kanserin tedavisinde bir umut ortaya koyarlarsa daha ileri araştırmalara alınır. Bu araştırmalarda yeni ilaç standart tedaviyle karşılaştırılır. Karşılaştırma için birbirine benzer iki grup koşulu aranır. Birinci gruba eski ilaçlar ikinci gruba yeni ilaç verilir ve her iki grup takibe alınır. Bu, faz 3 dediğimiz çalışmadır. Çalışma sonucunda yeni ilacı kullanan hastalar daha uzun süre yaşar ve yan etkilerden daha az etkilenirse ilacın eski tedaviye üstün olduğu ispatlanmış olur. Babanızda kullanmayı düşündüğünüz bitkiler böyle bir karşılaştırma sonucu rüştünü ispat etmiş midir? Bunu öğrenmeniz ve böyle bir karşılaştırma varsa bunun literatürde yayınlanmış olması gerekir. Böyle bir çalışmayla etkinliği ispatlanmışsa tedavide bitki de kullanılır, hatta bu bitki ilaç haline de getirilir. Modern tıp, bitkilere karşı değildir, tek kaygısı bitkinin tedaviye bilimsel yöntemlerle girip girmediğidir. Şu ana kadar ki bilgilerimiz dahilinde faz 3 çalışmalarla metastatik akciğer kanserini tedavi ettiği gösterilmiş böyle bir bitki henüz literatürde yoktur.