Soru Cevap 127

Soru Babam idrarında kan gördü. Bunun üzerine yapılan tetkiklerde idrar torbasında tümör olduğu anlaşıldı. Üroloji doktoru ameliyatla idrar torbasının alınmasını öneriyor. Babam ise bunu istemiyor. Sizin bu konuda başka bir tavsiyeniz olur mu? Bir diğer merak ettiğim husus da bu hastalığın sebebinin ne olduğu. Yanıt Anlattıklarınızdan babanızda mesane kanseri olduğu …

Devamını Oku

Soru Cevap 128

Soru Ben 20 yaşında bir erkeğim. Sağ yumurtalığımda bir şişlik hissettim. Ameliyatla bu yumurtalığımı aldılar. Seminom denilen bir tümör olduğu anlaşıldı. Bundan sonra beni neler bekliyor? Ameliyattan sonra ilave bir tedavi gerekir mi? Yanıt Seminom denilen erkek yumurtalık kanserleri onkolojide tedavisi en yüz güldürücü tümörlerdir. Öyle ki yumurtalık dışına yayılmamış …

Devamını Oku

Soru Cevap 129

Soru Ben 48 yaşında bir kadınım. Göğüs kanseri nedeniyle ameliyat oldum. Hastalık erken evredeymiş ve kanser tamamen temizlenmiş. Buna rağmen onkoloji doktorum kemoterapi önerdi. Bende kanser yok ise bu tedaviyi neden alıyorum? Yanıt Kanser hastalarına birkaç farklı nedenle kemoterapi verilir: 1- Hastada kanser vardır ve bunun ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu …

Devamını Oku

Soru Cevap 130

Soru Ben 54 yaşında bir kadınım. 3 hafta önce göğüs kanseri nedeniyle ameliyat oldum. Hastalık erken evredeymiş, ama buna rağmen doktorlar en az 4 kür kemoterapi almamı önerdiler. Tedavide ‘siklofosfamid’ ve ‘adriyamisin’den oluşan kemoterapi karışımı verilecekmiş. Çok heyecanlıyım. Beni neler bekliyor? Kemoterapi sürecinde neler yapmamı önerirsiniz? Yanıt Size uygulanacak tedavi …

Devamını Oku

Soru Cevap 131

Soru Babam mide kanseri nedeniyle ameliyat oldu. Şimdi kemoterapi ve radyoterapi alıyor. Babamdaki mide kanseri biz çocuklarında risk oluşturur mu? Mide kanserinin nedeni ne olabilir? Yanıt Mide kanseri esas olarak çevresel faktörlerden dolayı oluşur. Genetik faktörlerin rolü azdır. Ancak genç yaşta ortaya çıkan kanserlerde genetik faktörler de akla gelmelidir. Mide …

Devamını Oku

Soru Cevap 132

Soru Babamda kansızlık var. Araştırmalar sonucunda bunun vücudun yaptığı antikorlara bağlı olduğu anlaşıldı. Bu hastalık tedavi edilebilir mi? Babam için ileride risk oluşturur mu? Yanıt Babanızda tanımladığınız kansızlık, tıpta ‘otoimmün hemolitik anemi’ olarak bilinen sorundur. Bu durumda vücutta oluşan antikorlar –ki bunlar protein yapısındadır- alyuvarlarla birleşerek bunların yıkılmasına neden olur. …

Devamını Oku