Soru Cevap 185

Soru
Babamın vücudunun değişik yerlerinde uzun zamandır benler vardı. Bunların iyi huylu olduğu söylenmişti. Bir süre önce benlerden birinde büyüme oldu ve küçük bir operasyonla alındı. Kanser olduğu söylendi. Bundan sonra ek bir tedavi gerekir mi?

Yanıt
Cilt kanserleri malin melanom ve melanom dışı cilt kanserleri olarak ikiye ayrılır. Bu ayırımın en önemli nedeni melanom tipindeki kanserlerin riskli, melanom dışı cilt kanserlerinin ise daha iyi seyir göstermesindendir. Cilt kanserlerinin tanısı patolojik incelemeyle kolaylıkla konulabilir. Babanızdan çıkarılan tümörün cinsine göre farklı tedavi yaklaşımlarında bulunmak gerekir.

Eğer çıkarılan tümör melanom tipinde ise cerrahi sınırların temizliği yani tümörün çevresindeki sağlıklı dokunun genişliği büyük önem taşır. Tümörün cilt üzerindeki derinliği ne denli çok ise çevre sağlam dokunun da o denli geniş olarak çıkarılması gerekir. Genellikle sağlam dokunun bir ile iki santimetre olması istenir. İlk operasyonda bu sağlanamamışsa hastanın tekrar operasyona gitmesi şarttır. Bunun yanı sıra tümör bölgesinin direnajını sağlayan lenf düğümlerinde tümör olmamalıdır. Bölgesel lenf düğümünde tümör yayılımı tespit edilirse bu bölgenin lenf düğümlerinin tamamının alınması gerekir. Ayrıca vücut taramalarında lenf düğümlerinin ötesinde yayılım olup olmadığı da araştırılır. Diğer organlara yayılım olmasa bile ek tedavi yapılır. Lenf düğümündeki yayılım temizlendikten sonra bir yıl süreyle koruyucu tedavi uygulanmalıdır. Bu tedavi için kullanılan biyolojik ajan, interferondur. İnterferon, klasik bir kemoterapi ilacı olmayıp bağışıklık sistemini düzenleyen hem damardan hem de cilt altından kullanılabilen bir maddedir.

Daha iyi seyir gösteren ve sık görülen melanom dışı cilt kanserleri ise genel olarak iki ayrı gruba ayrılır. Bunlar, bazal hücreli ve skuamöz hücreli kanserlerdir. Özellikle bazal hücreli cilt kanserleri en sık görülen kanserlerdir. Bu denli sık görülmelerine karşın, şükürler olsun ki vücuda yayılma eğilimleri düşüktür. Her iki kanser de cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilirler. Bunun için kanser çevresinde dört, beş milimetrelik sağlam dokunun bulunması yeterlidir. Operasyon sonrası ek tedaviye gerek yoktur. Küçük bir operasyonla hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün olur. Ancak çıkarılmaları ihmal edilir ve büyümelerine izin verilirse bunlar da vücuda yayılabilirler.

2189 Tüm Zamanlar 2 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir