Soru Cevap 107

Soru
Ben 34 yaşında bir erkeğim. 3 aydan beri ishalim var. Bazen geçer gibi oluyor, sonra tekrar başlıyor. Ne olduğu tam anlaşılamadı. Bunun kanser olma ihtimali var mı? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Yanıt
Kronik ishallerin birçok nedeni olabilir. Her ne kadar kalın barsak kanserlerinde ishal ve kabızlık atakları görülürse de sizin yaşınızdaki bir kişide ishal ortaya çıktığında ilk akla gelen hastalık kanser olmamalıdır. Kanserden önce düşünülmesi gereken birçok hastalık vardır. Bunların başında barsak parazitleri gelir. Amip, giardia gibi parazitler kronik ishal nedeni olabilir. Dışkıda parazit incelemesi yapılarak parazit yumurtaları görülebilir. Bazen barsakta parazit olduğu halde bunları tespit etmek kolay değildir. Bunun için üç gün süreyle dışkı incelemesi yapmakta yarar vardır.

İshal nedeni olan bir başka durum iltihaplı barsak hastalıklarıdır. Crohn hastalığı ince barsakların, ülseratif kolit daha çok kalın barsakların hastalığıdır. Bunların tanısı için kolonoskopi yapıp biyopsi almak gerekir. Bunun dışında karın içi tüberküloz, sarkoidoz gibi granülomlarla seyreden hastalıklar ve sistemik lupus eritematozus gibi bağ dokusu hastalıkları kronik ishale yol açabilirler.

Süt, yumurta, deniz ürünleri, gıdalara konulan yapay maddeler, gıda boyaları gibi ürünler de allerji yaparak ishale neden olabilirler. İshalin ayırıcı tanısında bunlara da dikkat etmek gerekir.

Diyabet ve pankreas hastalıkları da kronik ishal yapabilir. Bunun için kan şekeri ve pankreas enzimlerine bakılmalıdır. İrritabl kolon denilen hastalıkta daha çok psikolojik nedenlere bağlı bir ishal vardır ki bunda zaman zaman kabızlık nöbetleri de olabilir.

Kanserler içinde ishal ve kabızlık ataklarıyla giden hastalık, kalın barsak kanseridir. Ancak sizin yaşınızda bu hastalıktan önce yukarıdaki nedenleri düşünmek gerekir. Kolonoskopi ile tanı koymak mümkündür. Salgılamayı artıran hormon yapan endokrin kökenli tümörlerde de ishaller olabilir. Ancak buradaki ishal çok şiddetli ve suludur. Daha nadir olarak lenfoma ve mide kanserinde de bazen ishaller görülebilir.

Benim önerim, bir gastroenteroloğun gözetiminde basitten başlayarak tetkikleri yaptırmak, hastalığın nedeni bulunamıyorsa kolonoskopi ve gastroskopi de dahil olmak üzere görüntülü vücut taramalarını yaptırmaktır.

3406 Tüm Zamanlar 6 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir