Soru Cevap 62

Soru
Babamda akciğer kanseri vardı. Çok erken teşhis edilmişti ve sadece ameliyatla hastalıktan kurtuldu. Şimdi ise idrar torbası kanseri teşhisi kondu. Bu defaki kanser karaciğere yayılmış. İki ayrı kanserin sebebi ne olabilir? Şimdi ne yapmamız gerekir?

Yanıt
Bir kişide iki ayrı kanserin görülmesi çok sık olmasa da zaman zaman karşılaşılan bir durum. Aynı kişide neden iki ayrı kanserin oluşabildiğini söylemek her zaman kolay değil. Bazı kişilerdeki kanser eğilimi bunun nedeni olabilir. Aile öyküsü ve genenetik yapı itibariyle kanser yükü fazla olan kişilerde iki, hatta bazen daha fazla sayıda kanser tanısı koymak söz konusu olabilmektedir. Hele bir de bu kişiler kötü çevresel etkilere maruz kalmış iseler kansere yakalanma riskleri artmaktadır.

Kanser uzun bir zaman süresi içinde hücre çekirdeğindeki genetik yapının çevresel etkilerle mutasyona, yani bir anlamde değişime uğraması sonucu ortaya çıkmaktadır. Burada unutulmaması gereken nokta, genetik yapıda üst üste ortaya çıkan değişiklikler sonucu kanserin oluştuğudur. Yoksa yalnızca bir değişiklikle kanser oluşmaz. Aslına bakarsanız tüm insanlarda genetik yapıda mutasyonlar ve hücrelerde kanserleşme görülür, ancak vücudun bağışıklık sistemi ve tamir mekanizmaları ile bu durum düzeltilir, kişi normal yaşamını sürdürür.

Kansere yol açabilen maddeler kanserojen olarak isimlendirilir. Aynı kanserojen maddenin değişik organlarda kanser yapıcı özelliği olabilir. Örneğin sigara, yalnızca akciğer kanseri değil, baş ve boyun, yemek borusu, pankreas, böbrek ve idrar torbası kanserlerine neden olabilmektedir. Aşırı sigara içen bir kimsede, bir de genetik eğilim varsa bu kişinin hem akciğer, hem de idrar torbası kanserine yakalanması imkân dahilindedir. Çünkü sigara içindeki yüzlerce kanserojen madde solunarak akciğerlere gittiği gibi, vücutta metabolize edilip atılırken böbrek ve idrar yollarını da etkiler. Uzak organlara metastaz yapmış idrar torbası kanserinde ise tedavi kemoterapiyle yapılmalıdır.

2516 Tüm Zamanlar 3 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir