Cep Telefonları Kanser Yapar mı?

Cep telefonları ve baz istasyonlarının insanların sağlığını etkileyip etkilemediği ve tümörlere neden olup olmadığı uzun zamandır araştırılmaktadır. Cep telefonlarının kullanılışının nispeten yeni olması ve kanserin ortaya çıkabilmesi için uzun bir zaman gerektiği için çalışmaların sonuçlarını bu bilgilerin ışığında yorumlamak gerekir. Belki de ileride daha uzun yıllar cep telefonu kullanılması ve baz istasyonlarının yaydığı dalgalara maruz kalınmasıyla araştırma sonuçları şimdiki çalışmalardan daha farklı çıkabilir.

Literatürde cep telefonları ve baz istasyonlarının insan sağlığı üzerine etkili olduğu konusunda farklı yayınlar var. Sonuçlar birbiriyle çelişkili. Birçok yayında bunların kansere ve tümörlere neden olmadığı bildirilmekle birlikte sonuçların yukarıda belirttiğimiz nedenlerle ihtiyatla yorumlanması gerekir. 2007 yılında İsveç’ten yapılan bir çalışma cep telefonlarını 10 yıl ve üzerinde kullananlarda glioma dediğimiz beyin tümörlerinin ve akustik nörinom diye adlandırılan işitme siniri tümörlerinin daha sık görüldüğünü göstermiştir.

Baz istasyonlarına yakın yerlerde yaşayan kişilerde dolaşım sistemiyle ilgili bozuklukların, başağrısı, bulantı, depresyon, görme bozukluğu, konsantrasyon eksikliği ve uyku bozukluklarının daha sık görüldüğünü belirten çalışmalar da vardır.

Bu tartışmayı ben biraz da şuna benzetiyorum: Arabalar olmasaydı hiç trafik kazası olmazdı. Ancak onlar bizler için o denli yararlı ki, kazaları kabullenerek bu teknoloji ürününden vazgeçmiyoruz. Cep telefonları olmasaydı yaymış olduğu radyasyonu da tartışmıyor olacaktık, ama yaşamda bizlere o denli kolaylıklar sağlıyor ki riskleri olsa da kullanmak istiyor ve zararlarının da olmamasını, en azından kabul edilebilir düzeyde olmasını arzuluyoruz. Yani risk / yarar hesabı yaptığımızda yararına değecek bir riskde olmasını istiyoruz.

Ben kişisel olarak, tüm bu bilgilerin ışığında, uzun süreli takip sonuçları ortaya çıkıncaya kadar, daha körpe beyinlere sahip olan çocukların rutin olarak cep telefonu kullanmasını önermem. Yetişkinlerin de cep telefonu kullanırken mümkün olduğu kadar az konuşmaya özen göstermesini, telefonunu hep aynı yerde taşımamasını, hep aynı kulağıyla dinlemede bulunmamasını ve telefon çalarken yayılan radyasyon daha yüksek olduğu için aramalarda zil sesi tamamladıktan sonra kulağına yaklaştırmasını öneririm.

Bir diğer husus da kullandığımız cep telefonu modelinin yaydığı radyasyonun az olmasına dikkat etmektir. Telefon almadan önce en az radyasyon yayan marka ve modelleri araştırıp ona göre karar vermek gerekir. Telefon şirketlerinin de zaman içinde teknolojik ilerlemelere paralel olarak giderek daha az radyasyon yayan modeller geliştirmeye çalışmaları uygun olur.

2382 Tüm Zamanlar 2 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir