Soru Cevap 190

MİDE KANSERİNDE TEDAVİ ÇOK YÖNLÜDÜR

Soru
Babam 52 yaşında. Bir süre önce karın ağrıları başladı. Bu şikâyetler üzerine yapılan endoskopide midede küçük bir ülser bulundu. Buradan alınan biyopsi sonucu mide kanseri olduğu tespit edildi. Hastalığın yaygınlık derecesini anlamak için yapılan PET görüntüleme tetkiki hastalığın mide dışında karaciğerde bir tek yere yayıldığını gösterdi. Sizce hastalık ileri safhada mı; babama ameliyat yaptırabilir miyiz? Tedavi için ne önerirsiniz?

Yanıt
Mide kanserleri mide dışında başka bir organa yayıldığında dördüncü evrede kabul edilir. Tabii bu durum dördüncü evredeki her mide kanserinin aynı olduğu anlamına gelmez. Örneğin karaciğerde, akciğerde ve kemiklerde birçok alanda metastazı olan bir hastayla babanız gibi bir alanda matastazı olan hastayı aynı kefeye koymamak gerekir. Takdir edersiniz ki birçok alanda metastazı olan hastanın tümör yükü daha fazladır ve tedavisi daha zor olabilir.

Metastaz yapmış mide kanserlerinde genel olarak cerrahi düşünülmez. Ancak midedeki tümör sindirim yolunda tıkanıklığa yol açacak durumda ise ya da kanama gibi bulgulara neden oluyorsa rahatlatıcı ameliyatlar yapılabilir. Metastazı olan hastalarda uygulanacak tedavi sistemik olmalıdır. Yani kan yoluyla vücudun her yerine gidebilmeli ve görüntüleme incelemelerinde tespit edilemeyen kanser hücrelerine de ulaşabilmelidir. Sistemik tedavide kullanılan ilaçlar kemoterapi ilaçları ya da son zamanlarda uygun hastalarda kullanılmaya başlanan antikorlardır. Antikor, hastaya kemoterapiyle birlikte damar yoluyla verilir.

Babanıza da kemoterapi başlanmalı gerekirse antikor verilmelidir. Hastanızın durumu onkolojide tartışmalı bir konuyu gündeme getirmektedir. O da şudur: Kemoterapiyle karaciğerdeki tek metastaz tamamen kaybolursa midedeki tümöre radikal bir cerrahi yapılmalı mıdır? Benim önerim mideye cerrahi yapılması yönünde olur.

Bazı doktorlar, baştan hiçbir ilaç vermeden hem karaciğerdeki metastaza hem de mideye ameliyat yapılmasını ve arkasından kemoterapi uygulanmasını isteyebilirler. Ben bu yolu önermem. Çünkü cerrahi, az metastazı olan kanserler içinde genellikle kalın barsak kökenli tümörlerde standart bir işlemdir. Siz metastazla birlikte mide tümörüne ameliyat uyguladığınızda hastalık kısa sürede tekrarlarsa bu durum hastanın lüzumsuz yere ameliyat edilmesine neden olmuş olur. Bu nedenle önce kemoterapi verip hastalığın tedaviye yanıtını görmek ve seyri konusunda bilgi sahibi olmak, gerekirse sonradan cerrahi yapmanın daha uygun bir yol olduğu kanısındayım.

2637 Tüm Zamanlar 1 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir