Soru
45 yaşındayım. Sağ göğsümde 3 santimetrelik bir kitle bulundu. Biyopsi sonucunda kanser olduğu anlaşıldı. Şimdi ameliyat olmam öneriliyor. Göğsümün tamamı yerine sadece kitle olan bölgenin alınmasının mümkün olduğu söylendi. Tüm göğüs yerine yalnızca tümörlü kısmı almak eksik tedaviye neden olmaz mı?
Yanıt
Bir kere meme ameliyatından önce kanserin vücudun diğer organlarına yayılmadığından emin olmak gerekir. Kanserin metastaz yapıp yapmadığını anlamak için iç organlar görüntülenmelidir. Bu amaçla en basit olarak karın bölgesinin ultrasonografisi ve akciğer grafisi çekilebilir. Gerek duyulursa kemik sintigrafisi yapılabilir. Ancak metastazdan şüphelenilmeyen durumlarda tetkik yapmadan memeye cerrahi uygulanabiİir.
Meme cerrahisinin ilk yıllarında metastaz yapmamış tümörlerden kurtulmak için memenin tamamını almak dışında başka bir yöntem yoktu. Tabii bu estetik olarak kabul edilmesi oldukça zor bir durum idi. Psikolojik açıdan kadınlar için travmatik sonuçlara yol açabiliyordu. Bu durum doktorları yeni arayışlara yöneltti.
Acaba memenin tamamı alınmadan cerrahi bir yaklaşım mümkün müydü? Yalnızca tümörün çevresindeki küçük sağlam bir meme dokusuyla birlikte çıkarılması aynı sonucu verir miydi? Çalışmalar gösterdi ki memenin tamamını almak ile yalnızca tümörlü kısmı alıp bu bölgeye ışın vermek aynı sonucu veriyordu. Bu iki farklı yöntemin uygulandığı kadınlar arasında yaşam süreleri bakımından bir fark yoktu. Bu nedenle günümüzde mümkün olan tüm durumlarda meme koruyucu cerrahi ön planda düşünülmeli, bunun uygulanamayacağı durumlarda memenin tamamı alınmalıdır. Çok büyümüş, memenin birkaç yerinde ortaya çıkmış ya da meme başına yakın olan tümörler ile ışın uygulamanın mahzurlu olduğu hastalarda meme koruyucu cerrahi yapılamayabilir. Ancak tümörün çok büyüyüp koltuk altı lenf bezlerine gittiği durumlarda bile belli koşullarda meme koruyucu cerrahiye başvurulabilir Bunun için önceden kemoterapi uygulayıp tümörü küçültmek ve hastayı meme koruyucu cerrahiye uygun hale getirmek gerekir.
Sonuç olarak sizde metastaz olmadığı biliniyorsa, tümör memenin estetiğini bozmadan çıkarılabiliyor ve ameliyat sonrası ışın almanızda bir mahzur yoksa benim tercihim de meme koruyucu cerrahi olurdu.