Soru Cevap 127

Soru
Babam idrarında kan gördü. Bunun üzerine yapılan tetkiklerde idrar torbasında tümör olduğu anlaşıldı. Üroloji doktoru ameliyatla idrar torbasının alınmasını öneriyor. Babam ise bunu istemiyor. Sizin bu konuda başka bir tavsiyeniz olur mu? Bir diğer merak ettiğim husus da bu hastalığın sebebinin ne olduğu.

Yanıt
Anlattıklarınızdan babanızda mesane kanseri olduğu anlaşılıyor. Mesane kanseri erkeklerde sık görülen kanserlerden biridir ve idrar yaparken ağrısız kan gelmesi en önemli belirtilerindendir. Hastalığın nedenleri arasında anilin boyaları ve sigara gelir. Mesane kanserinde tedavi şeklini etkileyen en önemli faktör tümörün mesane kasına geçip geçmediğidir. Kasa geçmemiş kanserlerde tedavi, belli aralarla tümörün tıraşlanmasıdır. Bunun için sistoskopi dediğimiz işlemle mesane içine bakılır ve tümör tespit edilirse tamamen temizlenir. Arkasından mesaneye BCG aşısı gibi kanser hücrelerine etkili maddeler verilir. Daha sonra belli aralıklarla aynı yöntem tekrarlanır, tümör varsa yeniden tıraşlama yapılır. Burada esas olan kanser hücrelerinin mesane kasına geçmemiş olmasıdır.

Doktorunuz mesanenin alınmasını önerdiğine göre kanser kasa geçmiş görünüyor. Kasa geçmiş kanserlerde idrar torbasının alınması standart tedavi yöntemlerinden biridir. Hatta tümör çevre dokuya yayılmışsa önceden kemoterapi verilerek tümör küçültülüp arkasından cerrahi uygulanabilir. Mesane alındıktan sonra barsaktan idrar torbası yapılır ve hasta idrarını bu yapay mesane aracılığıyla karın dışına takılan bir torbaya yapar. Torba, doldukça da değiştirilir. Bu, babanızın da tepki gösterdiği gibi bazı hastalar için alışılması zor bir durumdur. Bu nedenle uygun hastalarda ameliyat yapılmadan kemoterapi ve radyoterapi birlikte uygulanarak tümör tamamen yok edilmeye çalışılmaktadır. Babanızın bunun için uygun olup olmadığı araştırılabilir. Bu yöntem seçilirse tedavi sonrası tümörün tamamen yok edilip edilmediğini anlamak için sistoskopi aracılığıyla biyopsi alınmalıdır.

Bu arada atlanmaması gereken önemli bir nokta kanserin diğer organlara gidip gitmediğinin tespit edilmesidir. Böyle bir durum varsa zorunlu bir neden olmadıkça cerrahi ve radyoterapi gibi lokal tedaviler yapılmamalı ve doğrudan sistemik kemoterapi başlanmalıdır.

11801 Tüm Zamanlar 3 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir