Soru Cevap 126

Soru
Babamda gırtlak kanseri teşhis edildi. Kulak burun boğaz doktoru hemen ameliyat edilmesini istedi. Tedavide sesini kaybetme ihtimali de varmış. Bunun başka türlü tedavisi yok mudur? Bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün müdür? Biz çocuklarının bu hastalığa yakalanmamak için ne gibi tedbirler almasını tavsiye edersiniz?

Yanıt
Gırtlak kanserleri, baş-boyun tümörleri kapsamında değerlendirilmesi gereken bir hastalıktır. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalığın tedavisinde de kanserin evresi yani yaygınlık derecesi önemlidir. Kanserleri dört evrede düşünecek olursak gırtlak kanserinin birinci ve ikinci evresinde ışın tedavisi dediğimiz radyoterapi ön planda düşünülmelidir. Ancak radyoterapiye yanıtsızlık ortaya çıkarsa cerrahiye başvurulmalıdır. Her ne kadar cerrahi tedavi ve radyoterapide eşit sonuçlar alınabilse de radyoterapide sesin korunması daha iyi olduğundan ön planda ışın tedavisini tercih etmekteyiz. Cerrahi tekniklerde de eskiye oranla gelişmeler olmuştur. Lazer cerrahisi ve ses tellerinin kısmi olarak alınması bunlar arasındadır.

Üçüncü ve dördüncü evre kanserlerde hastalığı tek başına radyoterapi ile yok etmek zor olduğundan birlikte kemoterapi de uygulanmaktadır. Hatta son yıllarda geliştirilen ilaçlar, hastalığın yok edilmesini daha da kolaylaştırmıştır. Tümör yükünün çok fazla olduğu kanserlerde ise kemoterapi ve radyoterapiden istenen yarar sağlanamayacağından cerrahi düşünülmelidir. Cerrahide tümörün bulunduğu ses tellerine müdahalenin yanısıra boyun lenf bezlerinin alınması da uygun olur. Arkasından ışın tedavisi de yapılmalıdır.

Babanızın hastalık evresini bilemediğimiz için hangi tedavinin daha uygun olacağını buradan söylemek zor. Bu tür hastaların yalnızca kulak burun boğaz doktorları tarafından değil, ışın tedavisini yapan radyasyon onkologları ve sistemik ilaç tedavisini uygulayacak olan tıbbi onkologlarla birlikte değerlendirilmesi uygun olur. Tedaviyle bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Erken evrelerde bu olasılık daha da artmaktadır.

Baş boyun kanserlerinin en önemli nedeni sigaradır. Bu tümörlerde alkolün de etkisi olduğunu biliyoruz. Hele alkol ve sigaranın birlikte alındığı durumlarda risk daha çok artmaktadır. Hastalıktan korunmak için sigara içmemek, alkol içiyorsanız azaltmak ya da bırakmak, içmiyorsanız içmemeye devam etmek gerekir.

5377 Tüm Zamanlar 6 Bugün

1 Yorum Onaylanmış “Soru Cevap 126”

  • bedirhan

    hocam bundan 3-3.5 sene evvel ygs ye hazırlanırken derste sağ kulağımda nabız atışına benzer bir hissiyat oluştu o gün akşama kadar başım sağ kulağın altından sola doğru istemsiz şekilde oynuyordu o gün bu gündür başım sersemleşti kitap okuyamıyorum ders çalışamıyorum ders çalışırken ense tarafından çok rahatsızlık hissediyorum sağ kulakla telefondan konuşamıyorum sağ kulağa ses geldiğinde dayanamıyorum kulağımın içı sanki şişmiş gibi bu durum sağ gözede çarpıyor gözdende rahatsızlık duyuyorum sanki düşünme yetimi kaybetmişim bunlar hangi hastalığın belirtiler olabilir saygılarımla….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir