Soru Cevap 121

Soru
Ben 38 yaşında bir kadınım. Sağ göğsümde büyüme oldu. Ayrıca o taraf koltuk altı lenf bezlerim de ele geliyor. Çekilen ultrasonda göğsümde 6 cm’lik bir kitle ve koltuk altında büyümüş lenf bezleri görüldü. Biyopsi sonucu, kanser olarak geldi. Cerrahım hemen ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ancak danıştığım bir onkolog, önce kemoterapi, sonra ameliyat olmamın daha uygun olacağını belirtti. Kafam karışmış durumda. Siz nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?

Yanıt
Sizin durumunuzdaki bir meme kanseri hastasında ilk yapılması gereken vücut taramaları olmalıdır. Böylelikle vücudun başka yerlerinde kanser kitlesi olup olmadığı tespit edilir. Bunun için en uygun görüntüleme yöntemleri; akciğer için tomografi, karın organları için ultrason, tomografi ya da MR ve kemikler için sintigrafidir. Taramalarda diğer organlara yayılım varsa yapılması gereken tedavi kemoterapi ya da tümörün durumuna göre anti-hormon ve antikor tedavisidir. Bazı hekimler bu durumda memedeki kitleyi çıkarmayı önerseler de bunun yararı tartışmalıdır. Bana göre sistemik yani ilaç tedavisi ön plana alınmalıdır. Böylelikle memedeki kitle tamamen kaybolabilir ve hasta da meme estetiği bozulmadan yaşamını sürdürebilir.

Görüntüleme taramalarında -koltuk altı hariç- vücudun diğer organlarına sıçrama olmamışsa memedeki kitleye hem lokal yani cerrahi ve radyoterapi, hem de kemoterapi birlikte düşünülmelidir. Bizim yaklaşımımız küçük tümörlerde önce cerrahi, sonra kemoterapidir. Ancak büyük tümörlerde, üstelik koltuk altı lenf bezleri ele geliyorsa önce kemoterapi yapmak, sonra cerrahiye başvurmak daha uygun olur. Her iki yaklaşım biçiminde de yaşam süreleri bakımından bir farklılık yoktur. Ancak kemoterapiyi öne almanın bazı yararları vardır. Kemoterapi vermekle tümör küçülür, böylece hem cerrahi kolaylaşır, hem de memenin tamamının alınması önlenebilir; yalnızca tümör ve etrafındaki meme dokusunun çıkartılması ile meme estetiğinin daha uygun olması sağlanmış olur.

Kemoterapi ve cerrahi yapıldıktan sonra eksik kalan kemoterapiler tamamlanmalı ve göğüs bölgesine radyoterapi uygulanmalıdır. Bir başka önemli husus da meme kanseri reseptörlerinin durumuna göre anti-hormon ve antikor tedavilerinin uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmesidir.

3976 Tüm Zamanlar 4 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir