Soru Cevap 120

Soru
Ben 46 yaşında bir kadınım. Üç aydır terleme ve kilo kaybım var. Kanser olmaktan çok korkuyorum. Ne yapmamı, nereye başvurmamı tavsiye edersiniz?

Yanıt
Toplumumuzda kanser yanlış olarak ölümle birlikte düşünüldüğünden, anlam veremediğimiz birçok şikâyette aklımıza ilk olarak kanser geliyor. Korku ve panik nedeniyle de doktora gitmekten kaçınıyoruz. Oysa ki terleme ve kilo kaybıyla giden durumlarda düşünülmesi gereken ilk hastalık kanser olmamalıdır. Öte yandan doğru tanıya yönlenmede bu belirtilere eşlik eden başka şikâyetlerin olup olmadığı da bilinmelidir.

Terleme ve kilo kaybının birlikte görülmesinin en önemli nedenlerinden biri bazal metabolizma artışıdır. Bazal metabolizma artışında düşünülmesi gereken ilk hastalık hipertiroididir. En azından bu hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır. Hipertiroidi, tiroid bezinin aşırı çalışması demektir. Bunun sonucunda kana daha fazla tiroid hormonu verilir ve vücut metabolizmasının artışına bağlı belirti ve bulgular ortaya çıkar. Terleme ve kilo kaybı yanında iştah artışı, çarpıntı, taşikardi, ishal, saç dökülmesi gibi semptomlar görülür. Hasta iştah artışına ve yemek yemesine rağmen kilo kaybeder. Hastalığın tanısı çok kolaydır. Yeter ki düşünülsün. Bunun için kanda tiroid hormonlarına ve bunu uyaran protein olan tiroid stimüle edici hormona (TSH) bakmak gerekir.

Diğer şikâyetlerin eşlik ettiği ya da tek başına ortaya çıkan terlemenin ya da kilo kaybının birçok başka nedeni de olabilir. Bu yüzden başka belirtilerin olup olmadığı, terlemenin ya da kilo kaybının ne kadar ciddi olduğu da bilinmelidir. Örneğin menopoz, stres; terleme ve ateş basmalarına yol açarken şeker hastalığı, kronik barsak hastalıkları; kilo kaybına neden olur.

Birlikte terleme ve kilo kaybı yapan hastalıklar arasında tüberküloz gibi kronik infeksiyonları da düşünmek gerekir. Ancak bunlara genellikle ateş de eşlik eder. İltihap oluşumuyla seyreden romatizmal ve bağ dokusu hastalıklarında da benzer semptomlar olabilir.

Tüm bu hastalıklar ekarte edildikten sonra herhangi bir başka neden bulunamamışsa kanser yönünden araştırmalara girişilebilir. Sizin ilk planda yapmanız gereken paniğe kapılmadan bir İç Hastalıkları uzmanına başvurmanızdır. Böylece en sık görülen hastalıklara öncelik verilerek araştırmalara başlanmış olur.

2785 Tüm Zamanlar 4 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir