Soru
Babamın akciğerinde kitle bulundu. Biyopsi akciğer kanseri geldi. Taramalar yapıldı. Karşı akciğerde de iki yere sıçrama yapmış. Başka hiçbir yerde kanser yok. Kemoterapi yapılması gerektiğini söylediler. Bunlar ameliyatla çıkarılamaz mı?
Yanıt
Akciğer kanserinin cinsini belirtmemişsiniz. Bu, tedaviye karar vermede önemli. Patoloji sonucu küçük hücreli akciğer kanseri ise tedavide cerrahinin yeri yoktur. Çünkü bu tür kanserler hızlı büyüme eğilimindedirler. Hızlı bölünme özelliklerinden dolayı da kemoterapiye ve radyoterapiye iyi yanıt verirler. Dolayısıyla teşhis, küçük hücreli akciğer kanseri ise tedavide kemoterapi uygulanmalıdır. Kitleler birbirine yakın alanlarda ise kemoterapi ile birlikte eş zamanlı radyoterapi yani ışın tedavisi de düşünülebilir.
Kanser, küçük hücreli dışı bir akciğer kanseri ise yaklaşım biraz daha farklıdır. Bu tür kanserler yavaş büyüme eğilimindedirler. Erken dönemde cerrahi ön planda düşünülür. Fakat babanızda kanser karşı akciğere de yayıldığı için teorik olarak dördüncü evrede kabul edilir ve kemoterapi verilir. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken bir husus vardır. O da karşı akciğerdeki nodüllerin metastaz değil de ikinci bir primer akciğer kanseri olma olasılığıdır. Yani babanızda aynı anda ortaya çıkan iki ayrı akciğer kanseri olabilir. Bu, hasta için daha avantajlı bir durumdur. Çünkü iki ayrı akciğer kanseri olsa bile kanserler daha erken evrededir. Biz de bu nedenle hasta lehine düşünüp daha radikal tedaviler uygulamaktayız. Karşı akciğerdeki nodüller birbirine yakın ise bu daha da iyidir. Çünkü daha erken evrede olduğu anlamına gelir. Bu durumda her iki akciğerdeki kanserler için cerrahi tedavileri ön plana almak gerekir. Cerrahi sonrası kemoterapi uygulanmalıdır.