Soru Cevap 55

Soru
Babamda karaciğer kanseri vardı. Ameliyatla alındı. Bir yıl sonra akciğerde kitleler görüldü. Doktorumuz akciğer kanseri değil, karacğer kanseri için tedavi verilmesi gerektiğini söyledi. Artık ameliyat olamazmış. Aşı ve kemoterapi, daha sonra da hap verilecekmiş. Doğru yolda mıyız?

Yanıt
Kanser hangi organdan orijin almışsa o organın kanseri gibi tedavi edilir. Örneğin bir kişide kanser, karaciğerden orijin almışsa, karaciğer kanseri olarak adlandırılır ve buna yönelik tedavi uygulanır. Bazen kanserler gerçek yüzlerini gizleyebilirler. Örneğin bir kalın barsak kanseri kendisini ilk olarak karaciğerde gösterebilir. Kalın barsağın endoskopi ile dikkatli incelenmesi barsaktaki kanserin görülmesini sağlar. Ancak bazen orijindeki kanser tespit edilemeyebilir. Bu şu anlama gelmektedir: Kalın barsaktaki kanser hücresel düzeyde kalmış ya da bir şekilde küçülüp kaybolmuş, ama buradan çıkan hücreler kan ve lenf yoluyla yayılıp karaciğere gitmiştir. Karaciğerden alınan ve patolojide incelenen biyopsi, bunun kalın barsak orijinli bir kanser olduğunu gösterebilir. Bu durumda hastayı karaciğer kanseri gibi değil, kalın barsak kanseri gibi tedavi etmek gerekir. Çünkü hücreler nereye giderse gitsin, hangi organa tutunursa tutunsun, orijin aldığı organın kanser özelliklerini taşır. Buna günlük hayattan bir örnek vermek gerekirse İskandinavya’lı sarışın bir kişi Afrika’ya gitse de hâlâ İskandinav’dır ve diğerlerinden kolaylıkla ayırt edilir.

Kanser tedavi edildikten kısa bir süre sonra başka bir organda kitleler görüldüğünde bunlar büyük olasılıkla ilk kanserin metastazıdır ve buna göre tedavi edilmelidir. Yıllar sonra ikinci bir tümör çıkmışsa bu, metastaz ya da ikinci bir kanser olabilir. Şüphe durumunda biyopsi yapılmalı, çıkan sonuca göre tedavi uygulanmalıdır.

Babanızdaki karaciğer kanseri opere edilmiş olsa bile metastaz yeteneği yüksek bir kanserdir. Kısa süre sonra akciğerde yeni kitleler olması metastazı düşündürüyor. Şüphe varsa biyopsi yapılır. Metastatik karaciğer kanserlerinde sizin aşı dediğiniz interferon gibi bağışıklık sistemi düzenleyici ilaçlar ve kemoterapi, buna yanıtsızlıkta sorafenib ilacına ait tabletler ağız yoluyla günlük olarak verilebilmektedir.

9582 Tüm Zamanlar 3 Bugün

7 Yorum Onaylanmış “Soru Cevap 55”

  • bülent yılmaz

    hocam kolaygelsin işleriniz benim sorum bina dış mantolaması kanser yapıyomu öyle söylentiler duyuyoruz iyi çalışmalar hocam.

  • Büşra

    Hocam merhaba,alt 46 ast 23 çıktı doktor bir sorun yok dedi fakat röntgen çekinmedim böyle durumlarda karaciğer yaglanması var diye duydum doğru mu ne yapmam lazım başka kandaki hangi enzimler bunu belirler

    • Coşkun Tecimer

      Büşra Hanım,
      GGT ve Alkalen fosfataz ve bilirubinlere baktırın. Karaciğeri gösteren üst batın USG çektirin. Kolay gelsin. Dr Coşkun Tecimer.

  • Çetin Öztürk

    Hocam iyi gunler deden 3. Seviye lefoma kanseriydi boynunda ki parca alindi daha sonra kemoterapi gordu hastaligi durdu denildi kontrolleri gidip geliyordu ayda bir gecen hafta cekilen pette hastaligi tekrar basladigi boynunun hem saginda hem solunda oldugu bu sefer birde koltuk altinda oldugu soylendi kemikte yada ic organlarda birsey yokmus ama seviye 4 gecti denildi hocam dedemin iyilesme Sansi nedir tekrar tedavi ilki gibi agir gecermi

    • Coşkun Tecimer

      Merhaba Çetin Bey, iletinizi yeni gördüm. herhalde tedaviye başlamışsınızdır. Lenfomaların çok çeşidi vardır. Her hastada ayrı seyredebilir. Verdiğiniz bilgilerin yeterli olmadığını söylemek isterim. Dr Coşkun Tecimer.

  • Serpil

    İyi günler hocam.Babamın Pozitron Emisyon Tomografi Raporu bu şekilde cikti sizden ricam anlayabileceğim şekilde izah edermisiniz?
    Baş-boyun incelemesinde; nazofarinks, orofarinks ve larinks ile bilateral servikal zonlarda FDG dağılımı fizyolojik düzeyde olup patolojik özellikte hipermetabolik aktivite gösteren nodüler/yer kaplayıcı oluşum izlenmemektedir.
    Toraks incelemesinde; akciğer parankim alanlarında ve mediastende aktivite tutulumu fizyolojik sınırlarda olup patolojik düzeyde FDG tutulumu gösteren nodüler/yer kaplayıcı oluşum izlenmemiştir.
    Batın ve pelvis incelemesinde; karaciğer sol lobu izlenmemiş olup karaciğer sağ lobu anterior kesimi-muhtemelen operasyon lojuna uyan alanda yerleşik kateter/sütur materyallerine ait hiperdens görünümler komşuluğunda içerisinde hava dansitesinin izlendiği hafif düzeyde FDG tutulumu (SUV max:?.84) gösteren 45×11 mm boyutunda yumuşak doku dansite adım alanları izlenmektedir (13.07.2018 tarihinde yapılan Üst-Alt Batın BT incelemesinde tarif edilen abse? ile uyumlu görünüm alanı lehine değerlendirilmiş olmakla birlikte rezidü tm? açısından da takibi önerilir). Karaciğer segment 6 alt pol lokalizasyonunda BTde net anatomik karşılığı izlenmeyen fokal artmış FDG tutulumu izlenmiş olup bu görünüm alınan geç imajlarda yer değiştirmekte ve hepatik fleksura düzeyinde izlenen kolon anostomoz hattı ile uyumlu sütur materyal komşuluğunda şüpheli fokal yumuşak doku artım alanı ile uyumlu olarak değerlendirilmiştir. Batın üst yarısı-mezenterik yağlı doku içerisinde belirgin artmış FDG tutulumu göstermeyen multipl milimetrik-subsantimetrik nodüler yumuşak doku artım alanları izlenmektedir.
    Kas-iskelet sistemi incelemesinde ve inceleme alanına giren diğer vücut bölgelerinde FDG dağılımı fizyolojik sınırlarda olup patolojik düzeyde hipermetabolik aktivite gösteren odak izlenmemektedir.
    YORUM :
    -Karaciğer sol lobu izlenmemiş olup karaciğer sağ lobu anterior kesimi-muhtemelen operasyon lojuna uyan alanda yerleşik kateter/sütur materyallerine ait hiperdens görünümler komşuluğunda içerisinde hava dansitesinin izlendiği hafif düzeyde hipermetabolik aktivite gösteren 45×11 mm boyutunda yumuşak doku dansite artım alanları izlenmektedir (13.07.2018 tarihinde yapılan Üst-Alt Batın BT incelemesinde tarif edilen abse? ile uyumlu görünüm alanı lehine değerlendirilmiş olmakla birlikte rezidü tm? açısından da takibi önerilir).
    -Karaciğer segment 6 alt pol lokalizasyonunda BTde net anatomik karşılığı izlenmeyen fokal artmış hipermetabolik aktivite tutulumu izlenmiş olup bu görünüm alınan geç imajlarda yer değiştirmekte ve hepatik fleksura düzeyinde izlenen kolon anostomoz hattı ile uyumlu sütur materyal komşuluğunda şüpheli fokal yumuşak doku artım alanı ile uyumlu olarak değerlendirilmiştir (USG/endoskopik korelasyonu önerilir).
    -Batın üst yarısı-mezenterik yağlı doku içerisinde belirgin artmış hipermetabolik aktivite göstermeyen multipl milimetrik-subsantimetrik nodüler yumuşak doku artım alanları izlenmektedir (öntanı gözönüne alındığında yakın takibi önerilir).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir