Soru
Annem 78 yaşında. Meme kanseri teşhisi konuldu. Kanser koltuk altına yayılmış, başka yerlere sıçramamış. Kanserin yaşlılarda daha yavaş seyrettiğini söylediler. Bu doğru mu? Annemin bu hastalığı yenme ihtimali var mı? Biz kızları olarak risk altında mıyız ve ne tedbir almalıyız?
Yanıt
Meme kanserinin agresifliğini belirleyen birçok faktör vardır. Yaş da bunlardan biridir. Özellikle 35 yaş altında ortaya çıkan meme kanserleri daha hızlı seyrettiğinden bu hastalara daha yoğun tedaviler uygulanır. Menopoz sonrası gelişen kanserlerde kemoterapiye daha az ihtiyaç duyulur. Uzak metastaz yapmamış meme kanserleri koltuk altına yayılmış olsa bile tamamen tedavi edilebilirler. Bu genç hastalar için de geçerlidir. Meme kanserinde birçok faktör hastalığın ortaya çıkması yönünde risk oluşturabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Adet yaşının erken başlayıp menopoza geç girmek. Yani menstruasyon döneminin uzun olması
2. İlk gebeliğin geç yaşta olması ya da hiç çocuk yapmamış olmak
3. Östrojen ve progesteron hormonu kullanılması
4. Alkol tüketimi
5. Menopoz sonrası şişmanlık
6. Birinci derece yakınında meme kanseri olması
7. Mamografide memenin yoğun görülmesi
8. Göğüs bölgesine radyoterapi almak.
Burada özellikle belirtilmesi gereken husus annede meme kanseri erken yaşta çıkmış olsaydı riskin daha çok artmış olacağıydı. Çünkü genç yaşta ortaya çıkan meme kanserlerinde genetik mutasyonlar daha sık görülmektedir. Yakınlarında meme kanseri teşhisi konan kişilerin risk oluşturmayacak bir yaşam standardı oluşturmaları ve 40 yaş sonrası düzenli mamografi yaptırmaları uygun olur. Çok erken yaşta meme kanseri olan kişilerin yakınlarında mamografi biraz daha öne çekilebilir. Yüksek risk altındaki kişilere MR incelemesi yapılabilir ve BRCA-1 ve BRCA-2 genetik mutasyonlarına bakılabilir.