Soru
Babam 59 yaşında akciğer kanseri oldu. Vücuda yayılıp yayılmadığını henüz bilmiyoruz. Tedavide ne yapılması gerekir?
Yanıt
Akciğer kanserleri esas olarak iki ayrı kategoride incelenir. Bunun nedeni gruplar arasında hastalığın gidişinin ve tedavisinin farklı olmasıdır. Bu gruplar şunlardır:
1. Küçük hücreli akciğer kanseri
2. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri
Küçük hücreli akciğer kanseri hızlı çoğalan hücrelerden oluşur. Agresif seyir gösterir. Kemoterapi ve radyoterapinin etkisi, hızlı çoğalan hücrelerde en iyi olarak ortaya çıktığından bu tedavilere iyi yanıt veren gruptur. Bu nedenle küçük hücreli akciğer kanserinde cerrahi uygulanmaz. Hastalık yayılmamışsa kemoterapi ve radyoterapi aynı anda uygulanmaya başlanır. Radyoterapi bittikten sonra kemoterapi devam eder. Toplam kemoterapi kür sayısı dört ile altı arasında değişir. Hastalık yayılmışsa yalnızca kemoterapi verilir. Çünkü radyoterapinin etkisi lokaldir.
İkinci grupta yer alan küçük hücreli dışı akciğer kanseri ise çoğalma hızı bakımından daha yavaş seyir gösterir. Bu nedenle kemoterapi ve radyoterapiye küçük hücreli akciğer kanserine göre daha az yanıt verir. Bu grupta cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilmektedir. Erken evrede cerrahi yapılır. Tümör 4 cm’den büyükse cerrahi sonrası tedaviyi pekiştirme amaçlı kemoterapi verilir. İki akciğer arasındaki lenf nodlarında tutulum varsa kemoterapi ve radyoterapi birlikte uygulanabilir. Bir diğer seçenek kemoterapi ile tümörü küçültüp arkasından cerrahi yapmaktır. Tümörün küçültülmesi için kemoterapinin yanı sıra radyoterapi verilip arkasından da cerrahi uygulanabilir. Uzak organlara yayılmış, yani dördüncü evredeki akciğer kanserlerinde tek başına kemoterapi verilir. Kemoterapi genellikle üç haftada bir olmak üzere dört kez uygulanır.