Soru Cevap 109

Soru Ben açık tenli bir bayanım. Boynumda siyah bir ben oluştu. Ameliyatla alındı. Melanom denilen bir cilt kanseriymiş. İnternetten öğrendiğime göre bu benin derinliği önemliymiş. Benim boynumdan çıkarılan tümörün derinliği 1,3 milimetre. Bundan sonra ek bir işlem veya tedaviye gerek var mı? Takipte ne yapılmasını tavsiye edersiniz? Yanıt Malin melanom …

Devamını Oku

Soru Cevap 110

Soru Annem 7 yıl önce meme kanseri nedeniyle tedavi olmuş ve tamamen düzelmişti. Şu ana kadar her şey normaldi. İlk teşhisten 5 yıl geçtiği için kontrollere sadece yılda bir kez gidiyordu. Son kontrolde karaciğerde üç tane nodül bulundu. Doktorlar meme kanserinin karaciğere sıçradığını söylediler. Kemoterapi önerildi. Benim sorum şu: Bu …

Devamını Oku

Soru Cevap 111

Soru Babam 85 yaşında. Karaciğerde iki kitle bulundu. Doktorlar biyopsi yapılmasını öneriyorlar. Bu yaştaki bir insana bunu yapmak doğru mu? Bu durumdaki bir hasta kemoterapiyi kaldırabilir mi? Yanıt Kitlelerin tabiatı hakkında ayrıntılı bilgi vermemişsiniz. Vücudun başka yerinde kitle olup olmadığı belli değil. Oysa ki karaciğerdeki kitlelerin birçok nedeni olabilir. Bunların …

Devamını Oku

Soru Cevap 112

Soru Babamda akciğer kanseri tespit edildi. Üçüncü evredeydi. Kemoterapi verildikten sonra ameliyat edildi. Tamamen düzeldi. Altı aydır sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürüyor. Doktorlar babamın hastalığının çok büyük ihtimalle sigaraya bağlı olduğunu söylemişlerdi. Gerçekten de babam 45 yıl günde iki paket sigara içti. Tedavi sırasında bırakmıştı, ancak şimdi yeniden başladı. Hastalığın …

Devamını Oku

Soru Cevap 113

Soru Altı yıl önce annemin sağ memesinde kanser tespit edildi. Tedavi oldu. İki yıl önce diğer memesinde kanser ortaya çıktı. Bu da tam tedavi edilmişken bu sefer sol yumurtalığında kanser görüldü. Ameliyat edildi. Kemoterapi aldı. Doktorlar annemde şu anda tüm kanserlerin temizlenmiş olduğunu söylüyorlar. Ancak biz tedirginiz. Bundan sonra ne …

Devamını Oku

Soru Cevap 114

Soru Babamda pankreas kanseri var. Doktorumuz kemoterapiyle birlikte tarceva isimli bir ilaç verdi. Bir arkadaşımın hastası da aynı tedaviyi alıyormuş. Ancak o hasta akciğer kanseri. Bu durumda iki farklı kansere aynı tedavi verilmiş oluyor. Bir yerde yanlışlık mı yapıyoruz? Yanıt Erlotinib etken maddesini içeren tarceva isimli ilaç hedefe yönelik tedaviler …

Devamını Oku